Roeien en feestvieren tijdens Internationale Regatta

Op de Zuid Willemsvaart vindt dit weekend de 8e editie plaats van de Saurus International Regatta (SIR). De bijna veertigjarige Maastrichtse Studenten Roei Vereniging Saurus heeft aan de westkant van Boscherveld een prachtige locatie om zowel de roeisport uit te oefenen als een pleisterplaats te zijn voor de ruim 400 leden die de studentenvereniging telt. En een keer per jaar komen tal van andere studentenverenigingen uit binnen- en buitenland naar deze plek toe om met elkaar te strijden om de hoogste eer, het winnen van de RSM Saurus International Regatta. 

De Zuid-Willemsvaart op Maastrichtse bodem is voor Nederlandse begrippen in tweeërlei opzichten een unieke roeibaan. Grenzend aan het Belgische Smeermaes claimt Saurus dat de Saurus International Regatta acht jaar geleden de eerste wedstrijd was met een grensoverschrijdend karakter. Immers de boten starten in België en finishen in Maastricht. 

Dat studentenroeiwedstrijden evenwel meer zijn dan alleen met of zonder stuurman of -vrouw de finish te halen, kan een eufemisme worden genoemd. Een van de adagia van de Mestreechter Geis - samen ‘leve, drinke en zinge’ - is zeker bij Saurus, naast de liefde voor water en de ranke roeiboot, een primaire levensbehoefte. Daar werd zaterdagmiddag aan de waterkant al een behoorlijk voorschot opgenomen. Wie al geroeid had of alleen maar als supporter mee was gekomen, had op deze warme 7e mei al veel plezier.

Het was slechts een voorproefje, want die avond - zo wil de traditie - kregen alle gasten op een feestlocatie een intensieve kennismaking met de charmes van het Maastrichtse Bourgondische leven.