Raamvertelling in adventstijd

Wat doe je met een hoog,  gesloten gebouw op een plek in de stad waar dagelijks vele mensen voorbij komen? De gevel van de koffiebranderij in het Sphinxkwartier is sinds een paar dagen het doek voor een feestelijke lichtprojectie.

Janneke Swinkels en Tim Frijsinger van Mur Mur animation waren in de zomer gevraagd om de koffiebranderij 'tot leven te brengen'. En dat bleek een hele uitdaging. "Normaal gesproken werken we op een kleiner formaat. Het ging hier om een hoog, horizontaal canvas - ofwel doek - waarop de projectie te zien moest zijn. Een gebouw met een donkere achtergrond, dus werken met zwart - wat we vaker doen - kon niet. Met de grote, bewegende figuren moesten we ook flink de hoogte in", vertelt Janneke. 

En dus werd het een verticale animatie die - vanwege de raampjes waarachter vanalles te zien is -  ook nog een beetje doet denken aan een adventskalender. Toepasselijk voor deze feestelijke tijd, en ook verwijzend naar de geschiedenis en de actualiteit van het gebied: zo zien we kapot vallende Sphinxserviezen en rijzende huizen - symbool voor de nieuwe woonwijken die overal in het Sphinxkwartier zijn ontstaan. 

De animatie "Unframed Advent" gemaakt door Viewmaster Projects met ondersteuning van Blanchedael, de gemeente Maastricht en het Sphinxkwartier is elke dag vanaf 17u te zien, tot 1 januari 2023.