Raad wil doneerringen, maar krijgt ze niet

Er komen voorlopig geen doneerringen in Maastricht om vuilnisbakken heen. Het voorstel van D66, PvdA, VOLT, PVM en GroenLinks hierover kon dinsdag rekenen op grote discussie in de raad. Uiteindelijk bleek dat Maastricht zich niet meer kon aanmelden voor het krijgen van de ringen en werd de motie uitgesteld.

De bedoeling is dat in de ringen, die om afvalbakken heen geplaatst worden, statiegeldflesjes geplaatst kunnen worden. Andere mensen kunnen dan weer de flesjes eruit halen om ze vervolgens in te leveren. Dit zou volgens de indienende partijen voor een groter bewustzijn zorgen rondom statiegeld.

VVD Purmerend
De VVD was tegen deze motie, zij stelden dat de ringen zouden zorgen voor 'verloedering van het straatbeeld' en er zou van alles op gedumpt worden wat niet erin hoort. Miriam Elfassih van D66 grapte vervolgens dat de motie geïnspireerd was op eenzelfde motie van de VVD in Purmerend. Ook dat zorgde niet voor steun van de volkspartij. De SP was ook fel tegen, zij stelde dat het 'lijkt op een leuk en hip idee', maar dat het in realiteit 'kleinerend' en 'denigrerend' is.

Ratten
De studentenpartij M:OED maakte zich vooral zorgen om de geografische ligging van Maastricht, dit zou ervoor kunnen zorgen dat Duitse of Belgische statiegeldflesjes in de ringen terechtkomen, die vervolgens niet ingeleverd kunnen worden bij een Nederlandse super. Zij vroegen zich dan ook af hoe de flesjes dan weer terugkomen naar het thuisland. Verantwoordelijk wethouder John Aarts maakte zich vooral zorgen om de aantrekkende werking op ratten die de ringen zouden kunnen hebben.

Uiteindelijk, na een korte schorsing, bleek dat Maastricht zich niet meer aan kon melden voor het krijgen van de ringen en werd de motie uitgesteld.