Raad akkoord: gemeente kan Tregaterrein kopen

De gemeenteraad is akkoord met de aankoop van het Tregaterrein. Dinsdagavond stemde een ruime meerderheid in met de overname van de grond, waarvoor de stad 23,5 miljoen moet neerleggen.

En daarmee staat niets meer woningbouw in de weg op het Tregaterrein, dat al decennia braakligt. Huidige eigenaar Maaszicht Ontwikkeling flirtte namelijk meerdere malen met de bouw van een megaloods op die plek. Directeur Rien Leeyen hield deze optie altijd achter de hand omdat woningbouw maar niet van de grond kwam het afgelopen jaar, evenals op het aangrenzende Zinkwitterrein. Door wettelijke beperkingen op het gebied van stikstof, is de eerste steen namelijk nog steeds niet gelegd. Op de terreinen worden 950 woningen gebouwd.

Verzet GroenLinks
Tijdens de raadsvergadering verzette GroenLinks zich fel tegen de gang van zaken. De partij wilde het onderwerp zelfs van de agenda halen dinsdag. “23,5 miljoen euro is geen kattenpis. Wij begrijpen het spoedeisende karakter van dit onderwerp niet”, aldus raadslid Coen van der Gugten. Hij doelde daarmee op het feit dat de raad eerder deze maand geconfronteerd werd met het koopvoorstel en daar in de eerstvolgende bijeenkomst van de raad al over gestemd moest worden. Van der Gugten kreeg in zijn voorstel steun van slechts tien andere raadsleden, vandaar dat toch dinsdagavond al gestemd werd over de aankoop.

Verkoopsom
Meerdere partijen waren kritisch over de gang van zaken. Zo was er bij de nodige fracties ontevredenheid over de verkoopsom, aangezien Leeyen meer dan het dubbele overhoudt aan het Tregaterrein dan dat hij er aan uitgaf bij de aanschaf. SP sprak over een ‘gewiekste ondernemer’ en Forum voor Democratie sprak over ‘amateurisme’ omdat het stadsbestuur niet beter onderhandeld heeft met een ondernemer die iets kwijt wil.

Aangenomen
Uiteindelijk stemden drie van de vier GroenLinks-raadsleden tegen het koopvoorstel, evenals Forum voor Democratie en M:OED. Een ruime raadsmeerderheid was dus vóór. Daarmee kan de koopakte worden opgemaakt. Op 14 februari vindt de eigendomsoverdracht plaats.

Ronald van den Hoven