Prinses Beatrix bezoekt Maastricht in juni

Na het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima, volgende week woensdag, komt ook prinses Beatrix naar onze stad.

Zij bezoekt op vrijdag 3 juni de eerste, naar haar vernoemde, Prinses Beatrix-lezing, die gehouden wordt ter ere van het dertigjarig jubileum van het Verdrag van Maastricht. De lezing wordt gegeven door de Franse oud-minister van Europese Zaken Élisabeth Guigou. 

Voor deze jaarlijks terugkerende lezing wordt telkens een vooraanstaande Europese persoonlijkheid uitgenodigd om te reflecteren op de erfenis van het Verdrag van Maastricht en de relevantie ervan voor het hedendaagse Europa. 

De lezing wordt dit jaar gehouden in de Sint Janskerk in Maastricht voor een publiek van rond de 300 genodigden.

Op 9 december 1991, de eerste dag van de tweedaagse Eurotop in Maastricht, bood toenmalig koningin Beatrix de Europese regeringsleiders een lunch aan op Château Neercanne. Tijdens een korte toespraak verklaarde ze dat zij graag persoonlijk wilde bijdragen aan het succes van de Eurotop door te verklaren bereid te zijn haar hoofd op de Nederlandse gulden op te offeren voor een gemeenschappelijke Europese munt.

Élisabeth Guigou was als Franse minister van Europese Zaken nauw betrokken bij de onderhandelingen die hebben geleid tot het Verdrag van Maastricht. Daarnaast adviseerde zij president François Mitterrand in deze periode over de positionering van Frankrijk in Europa. 

De bijeenkomst is georganiseerd door Studio Europa Maastricht in samenwerking met Maastricht University, provincie en gemeente.