Prins Stefan I Gybels: ‘Geine Techno mer Zate Hermeniekes; Geine Snollebollekes mer Ziesjoem'

Of met Stefan Gybels als stadsprins Stefan I Mestreech de gedroomde Hoege Hoeglöstegheid heeft? Dat zal de komende weken blijken. In ieder geval is het wel zo dat 22 januari een lang gekoesterde droom werkelijkheid werd. Hij stak nooit onder welke stoel of bank dan ook dat hij onder een mombakkes oppe Mèrret ‘Noe Geit ‘t Gebäöre’ te willen horen. Om vervolgens dan wie ‘ne kókkerel zien vräög aon ‘t volk vaan Mestreech te laote zien. Wat een prachtige blijdschap en ontlading toonde hij en zijn gezin ten overstaan van duizenden Mestreechter Vastelaovendvierders.

Op de Markt maakte de kleinzoon van de langst zittende wethouder (en loco-burgemeester) van Maastricht, Frits Gybels (1945 - 1974!), en zoon van rechercheur, maar vooral de onberekenbare linksbuiten van ‘t 10e vaan M.K.C., de in 2021 overleden Harry Gybels, zijn Prins vaan Groet Mestreech gelijk duidelijk geen dertien in een dozijn gebeuren zal zijn. Toen na alle protocollaire ceremonies  de Tempeleers hem de gelegenheid gaven zijn ierste prinselijke wäört over de Markt te laten galmen, wist gelijk iedere Maastrichtenaar dat Stefan I Mestreech, de Mestreechter Taol en Cultuur, ja met hoofdletters geschreven, hoog in het vaandel heeft staan. 

Dat Stefan Gybels als Hoege Hoeglöstegheid wel in staat is en plein publique het volk toe te spreken, was niet echt een verrassing. Immers is de gewezen journalist van, de helaas niet meer bestaande stadskrant, De Ster en stadsredacteur en Maastricht-allesweter voor dagblad De Limburger alweer geruime tijd adviseur en woordvoerder van burgemeester Annemarie Penn - te Strake. Zo’n job vereist niet alleen een goede pen. Ook – misschien wel vooral – moet je in die functie ook verbaal je mannetje kunnen staan. 

Met die ervaring en zijn gekende pure Mestreechter inboors deed hij op de Markt gelijk een oproep die klonk als Grameer zelf. “In Mestreech zien veer neet vaan de snollebollekes, zien veer neet vaan de techno-meziek. Veer zien vaan de Zate Hermeniekes en höbbe (in willekeurige volgorde) Frans Theunisz, Ziesjoem, Beppie, Duo X-Elle, Erwin, de Zes Köp…………. (en zo volgde nog een rij Mestreechter Artieste). Over deze oproep mogen de Maastrichtse horeca-ondernemers, maar net zo goed als alle kaare- en wagelVasteloavendvierders eens serieus nadenken. Want Prins Stefan I benoemde op 22 januari 2022 gelijk wat de stille meerderheid vaan ‘t Volk vaan Mestreech heel graag wil: Mestreechter dissonante muziek.