Prijzen Dansdagen uitgereikt

Afgelopen vrijdagavond 30 september zijn tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala in Theater aan het Vrijthof de dansprijzen ofwel Zwanen uitgereikt. Omdat het een feestelijke editie betreft - de Nederlandse Dansdagen viert dit jaar zijn 25e verjaardag - werd dit keer ook een Gouden Zwaan uitgereikt. Ook waren er nieuwe prijzen:  zo werden er Jonge Zwanen uitgereikt voor de meest indrukwekkende jeugddansproductie en jeugddansprestatie, en werd er dit jaar ook een Innovatieprijs gegeven. 

De Gouden Zwaan ging vrijdag naar Lloyd Marengo, hij kreeg hem als waardering voor zijn bijzondere bijdrage aan de dans in Nederland en specifiek de hiphop community. 

De Zwaan voor Meest indrukwekkende dansproductie werd toegekend aan ‘Figures in Extinction [1.0]’van Crystal Pite en Simon McBurney, gemaakt voor Nederlands Dans Theater 1. Danser Young Gyu Choi van Het Nationale Ballet kreeg de Zwaan voor Meest indrukwekkende dansprestatie voor zijn rol in ‘7e Symfonie’van Toer van Schayk.

De Jonge Zwaan voor Meest indrukwekkende jeugddansproductie ging naar ‘Birds’van Dalton Jansen, gemaakt voor DOX. Breakdancer Dietrich Pott ontving de Jonge Zwaan voor Meest indrukwekkende jeugddansprestatie voor zijn rol in ‘B-Boy XL’van Maas theater en dans. 

De Innovatieprijs van 25.000 euro was ook nieuw, dit jaar. Het bedrag dat mede beschikbaar is gesteld door de Gemeente Maastricht ging naar Simon Bus. Met het geld kan hij zijn  idee voor een nieuwe voorstelling gaan uitwerken. 

De 25e editie van de Nederlandse Dansdagen duurt nog  t/m 6 oktober. Meer informatie : zie www.nederlandsedansdagen.nl.