Pride Maastricht: protest en feest in één

Het Vrijthof was vanmiddag het startpunt van Pride Maastricht, een demonstratie van de lhbtiq+ gemeenschap. Anders dan sommige andere landelijke Pride evenementen waarbij voornamelijk gefeest wordt, was de bijeenkomst in Maastricht vooral ook bedoeld als duidelijk signaal van protest.

Hoewel er inmiddels meer aandacht is voor de situatie van lhbtiq’ers is volledige acceptatie van de gemeenschap nog helemaal niet aan de orde, zo laten de organisatoren van Pride Maastricht weten. Over de hele wereld, maar zeker ook in Nederland is er nog steeds sprake van ongelijkheid en discriminatie. 

Protest

De Pride demonstratie op het Vrijthof - dit jaar met het thema Queer Liberation -  begon dan ook met een aantal lezingen, en vervolgde met een protestmars door Wyck richting Griend. “Zo hebben we het bedoeld”, vertelt Lotte Keularts, van Internationale Socialisten, een van de organisatoren. “Er is niet alleen maar reden tot feest, kijk naar de terreurdaad in de homobar in Oslo gisteren, het is verschrikkelijk dat zulke dingen gebeuren. Inmiddels zijn we ook nog eens terechtgekomen in een tijd waarbij grote bedrijven - zoals bekende modehuizen -  wel doen alsof ze vrijheid rondom gender omarmen, maar al te vaak is dat alleen maar om beter te verkopen. Wij zijn tegen dit soort Rainbow Capitalism. We moeten blijven vechten voor  ieders vrijheid. Dus protesteren we hier op het Vrijthof, en straks op de Griend gaan we feestend los”.

Maastricht

Ook COC Limburg voorzitter Jaison Blok laat weten dat het met die échte vrijheid vaak tegenvalt “Ook Maastricht bijvoorbeeld lijkt dikwijls wel open-minded, maar vorige maand nog waren bij het COC de ramen ingeslagen, en hebben we geregeld te maken met vandalisme. We moeten steeds weer onze stem laten horen zodat iedereen uiteindelijk gewoon zichzelf kan zijn”.

Over de opkomst hadden de organisatoren niet te klagen, zo vond men. Volgens de handhavers waren er zo’n 1000 bezoekers. De gelijkgestemden vierden op de Griend uiteindelijk een gemoedelijk feest waar gedronken, gedanst en gepicknickt werd.