Preuvenemint 2022 sluit af met zondags familiefeest, ‘t Preuvenemintskoer en masterclass optredens

De een vond het te volks, de ander juist te elitair. ‘t Is toch neet mie wat ‘t waors; veur eine vaan eus is ‘t neet te betaole. De commentaren die ‘t Preuvenemint oproept zijn bijna net zo traditioneel als het jaarlijkse culinaire feest op het Vrijthof zelf. 

Stadsfotograaf Laurens Bouvrie beleefde de laatste Preuvenemintsdag van de vroege middag tot de immer imposante finale van Erwin met zijn alternatieve Preuvenemintskoer. 

De objectieve waarneming op het plein zelf: ‘t Preuvenemint 2022 was algemeen gezien net zo druk als altijd, zeker niet minder sfeervol. En niet minder belangrijk: door de inzet van restaurateurs, vrijwilligers en tal van andere betrokkenen kan met zekerheid gezegd worden dat voor de sjariteit (goede doelen) weer flink wat geld bij elkaar is geconsumeerd. Met andere woorden: ja, ook dit Maastrichtse evenement is altijd weer onderhevig aan veranderingen; neen, daarom wordt het niet minder gezellig of druk. 

Zongen donderdag duizenden studenten nog hun stemmen aan gort tijdens de jaarlijkse in het MECC gehouden Cantus, de Maastrichtse zanger Erwin weet jaar in jaar uit de finale van ‘t Preuvenemint het Vrijthof tot een groot community singing plein te maken. 

Zo ver het oog reikt - vanaf de bühne bij de Hoofdwacht - zie je zingende mensen met hennekes in de loch. In tegenstelling tot opmerkingen dat ‘t Preuvenemint aan populariteit heeft ingeboet lijkt het tijdens de muzikale finale van het culinaire festival drukker dan ooit. 

Is het tijdens de laatste uren zoals gebruikelijk een ware zomervastelaovend; ‘s middags wordt er volop genoten van smakelijk en hier en daar exquise spijzen. Zoals al jaren het geval is, worden de toprestaurants vooral bezocht door de ervaren restaurantbezoekers. Niks nieuws onder de zon. Dat was ten tijde van - bijvoorbeeld ‘t Klauwes of Hotel Juliana - niet anders. Voor heel veel anderen is ‘t Preuvenemint, zeker op de zondagmiddag, vooral een paar fijne uurtjes met vrienden en/of familie. En die gemoedelijke sfeer is prettig voelbaar. Overigens, de prijzen van een pilsje of fris liggen ongeveer gelijk aan die in de reguliere horeca. Daarbij moet ook worden bedacht dat een deel daarvan voor het goede doel is. 

De middaguren zijn niet alleen een feest voor vrienden- of familiebijeenkomsten. Liefhebbers van bigbandmuziek worden drie uur lang getrakteerd op een fenomenaal optreden van de Maastrichtse Jack Million Band. Onder leiding van de over de hele wereld geprezen musicus Jack Coenen speelt de band met de allure van Glenn Miller of Benny Goodman de sterren van de hemel. Alleen al voor dit - toch gratis - concert was een bezoek aan Preuvenemint 2022 meer dan de moeite waard. 

Foto's & tekst Laurens Bouvrie