Podcastserie over Harmonie St Michaël Heugem

Wat is nou precies de magie van het spelen in een harmonieorkest? Om dat uit te vinden sloot theatermaakster Karlijn van Kruchten - die zelf altijd lid was bij een harmonie in Venlo - zich een jaar aan bij Harmonie St Michaël in Heugem. Haar podcast 'In Hermenie' over het muzikale gezelschap in Heugem ging afgelopen zaterdag online tijdens het eerste optreden van de harmonie sinds de pandemie.

Karlijn hoopt ermee het enthousiasme bij de jeugd voor de harmonieën terug te brengen. Want dat loopt de laatste jaren terug. 

Samen zijn

Dat de jeugd de harmonie steeds minder vaak weet te vinden is jammer, vindt Karlijn. Want óók en misschien wel juist de jonge muzikanten die ze in haar podcast interviewt genieten erg van de specifieke zaken die een harmonie biedt: samenzijn, ergens bij horen, met mensen van allerlei leeftijden werken naar een concert toe en genieten van echte gezelligheid. "Het is heel erg te hopen dat we deze oeroude traditie toch in stand kunnen houden, muziek bestaat eigenlijk al vóór taal, en het is universeel. Er is niets ouderwets aan een harmonie, en het zou zo fijn zijn als meer jonge mensen hiermee kennis maken", stelt de theatermaakster.

De instrumenten spreken

De podcast ‘In Hermenie’ bestaat uit tien delen en moet uitdrukken wat eigenlijk niet in woorden te vangen is. De serie kon worden gemaakt dankzij samenwerking met o.a. Cultuurmakers Maastricht, de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, gemeente Maastricht en ViaZuid en is vooral verrassend vanwege het bijzondere concept. Per aflevering interviewt Karlijn namelijk steeds een verschillende muzikant die spreekt namens het instrument dat hij/zij bespeelt. Van dirigent tot saxofonist geeft dat interessante en originele gesprekken. De muziek is door Harmonie St Michaël zelf ingespeeld.

De podcast 'In Hermenie' is de komende weken te horen op onder andere Spotify en Apple Podcasts.