Plaatsing van 19 struikelsteentjes op symbolische datum

Op 25 augustus vindt er een plaatsing van 19 steentjes op acht verschillende plekken plaats. Ook wethouder Frans Bastiaens is aanwezig bij enkele steenleggingen.

Symbolische datum

25 augustus is door het Struikelsteentjes Comité Maastricht gekozen voor de legging omdat op die datum in 1942 het eerste massale transport van Joden vanuit Maastricht plaatsvond. Joden die jonger waren dan 60 jaar kregen op 24 augustus een oproep om zich te melden voor "arbeidsverruimende maatregelen". Zij moesten zich een dag later melden in het schoolgebouw aan de Prof. Pieter Willemsstraat 39 in Maastricht van waaruit de trein vertrok op 25 augustus met circa 300 Joden. De meesten van hen werden op 28 augustus op transport naar het Oosten gezet. Dit was de eerste deportatietrein die stopte in Cosel. Mannen tussen de 16 en 50 jaar werden uit de trein gehaald en werden tewerk gesteld in werkkampen. Het grootste deel van de vrouwen, kinderen en de mannen tussen 50 en 60 jaar werden op 31 augustus 1942 in Auschwitz vergast.

Bron: SHCL 

Struikelsteentjes

Struikelsteentjes of Stolpersteine, zoals ze eigenlijk heten, hebben een tien bij tien centimeter grootte. Men brengt ze in de stoep voor de voormalige woning of verblijfplaats van nazislachtoffers, zoals joden, Sinti en Roma en verzetsstrijders aan. Een kunstproject van de Berlijnse kunstenaar Gunter Demnig die het in 1996 in de stad startte als laatste eerbetoon aan vervolgingsslachtoffers. Daar horen, indien mogelijk, opgespoorde nabestaanden én informatie over hen bij. Belangrijk om deze mensen als het ware een ‘gezicht’ terug te geven, die zij in het bijna mechanische genocide proces van de nazi’s kwijtraakten.

In Maastricht zijn meer dan 400 inwoners in Maastricht gedeporteerd en vermoord door de nazi’s, zo stelt het Struikelsteentjes comité Maastricht die de legging organiseert.

Programma

Tussen 9.00 uur en 13.30 uur vinden de steentjes een plek in het trottoir waarin de naam, geboortejaar en plek en datum van overlijden (indien bekend) staan gestanst. Bij elk adres vindt er een korte voordracht plaats over de persoon/personen voor wie het laatste eerbetoon is. Voor een overzicht van het programma van de plaatsingen die in onder andere de wijken Heugemerveld, Wyckerpoort, Scharn/Wittevrouwenveld, Heer en Wyck plaatsvinden kan men hier terecht.