Oranje huisvlijt op straat, winkel en kroeg

Op straat, in kroeg en in de winkel is de laatste dagen door menigeen aardig intensief gewerkt om de stad Maastricht oranje te kleuren. Naast alle 'grote stresswerk' op het gebied van veiligheid en opbouw van bühnes en andere infrastructurele klussen, doen deze staaltjes ouderwetse huisnijverheid bijna aandoenlijk aan.

Maandagavond, een jonge dame werkt in haar uppie aan de straatversiering van de Bredestraat. Het is een van de hotspots van de tour van koning en koningin en de overige leden van het koningshuis. Zachtjes galmt een muziekje door de straat, tenminste als het niet wordt overstemd door voorbijkomend volk. 

Mocht het koningspaar woensdagochtend, op weg naar het startpunt op de Sint Servaasbrug, op tijd de goede kant opkijken, zullen ze zien dat ook de authentieke Maastrichtse ambachtsmannen en -vrouwen niets aan het oranje-toeval hebben overgelaten. De 'kiekoet' van chocolaterie Friandise kleurt oranje met allerhande lekkernijen. Dat niet alleen: ze hebben daar ook oog voor oranje-tradities gehad. (Peper)koekhappen - wie doet het nog? - wordt prominent in beeld gebracht. 

En nota bene in de kroeg wordt maandagmiddag nog een origineel stukje huisvlijt afgeleverd. Net zoals in oma's goede oude tijd worden daar decoraties vervaardigd. Veel gezelliger gaat het niet worden!