Ophef over 'technokare oonder 't Mooswief'

Op social media is, met name onder Maastrichtse carnavalsvierders, ophef ontstaan over de zogenaamde ‘technokarren’ die de afgelopen dagen op het Vrijthof stonden. Zij zouden, zonder respect te tonen voor de diverse activiteiten op het plein, keiharde muziek draaien die bovendien ‘niet in het carnavalsgenre’ valt.

‘Daarnaast trek je hiermee een heel ander soort feestvierders aan, mensen waarvoor blijkbaar blowen, zuipen en dit soort muziek een onderdeel van de carnaval vormen’, aldus een van de klagers. 

Omdat de karren omgeven waren door hekken en gevoed werden door een groot aggregaat, werd al snel gesuggereerd dat de technokarren hiervoor vergunning hadden gekregen van de gemeente.

Volgens de gemeente vallen deze karren echter onder het protocol van de ‘Propel Karetrekkers’ en was er dus geen aparte vergunning voor verleend. In het protocol, dat al sinds 2015 bestaat, staat onder meer dat deze karren niet meer dan 85 decibel aan geluid mogen produceren en dat ze respect tonen voor tradities als het Mooswief en de zaate hermeniekes.

Op de vraag of dit protocol ook gecontroleerd en/of gehandhaafd wordt, antwoordt de gemeente: ‘we verzamelen de komende dagen input vanuit verschillende invalshoeken om carnaval te evalueren. Over enkele weken zullen we de gemeenteraad daarover informeren.’

Volgens een woordvoerder van de Vage Kennissen, die een van de technokarren op het Vrijthof beheerde, hebben zij wel degelijk rekening gehouden met de andere carnavalsvierders. ‘We willen graag een ander geluid laten horen, maar alles moet natuurlijk wel met respect gebeuren. Bij het hermeniekes-concours hebben we daarom twee uur lang de muziek stil gezet en ook toen de afscheidsceremonie bij het Mooswief begon’, aldus de uit Heerlen afkomstige woordvoerder.

Vage Kennissen is een vriendengroep die regelmatig evenementen organiseert in het zuiden van onze provincie. Vorig jaar stonden ze voor het eerst tijdens carnaval op het Vrijthof.

foto's: FB Vage Kennissen