Opening tentoonstelling NO ACCESS

Gisteravond openden op de Cannerberg de deuren van NO ACCESS. De tentoonstelling over grenscontrole, grensconflicten en migratie hoopt de beelden over vluchtelingen die we dagelijks krijgen via tv en social media bij te stellen. 

"Een bijzondere plek is het zeker," stelt curator Bart van den Boom van Viewmaster Projects. "Het voormalig hoofdkwartier van de NATO hier in de Cannerberg is tochtig, donker, en rauw. Een omgeving die helemaal past bij datgene wat vele migranten over de wereld elke dag meemaken. Onze beeldvorming van vluchtelingen is door de media heel erg vervormd - want wat weten we nou eigenlijk van ze? We zien ze aanspoelen in rubber bootjes op Griekse eilanden, we horen getallen over hoevelen er aankomen in Turkije, maar wat zegt dat allemaal? We zijn terecht gekomen in een tijd waarbij we verzadigd raken van dit soort berichten, het raakt ons niet meer, we zien niet wie de eigenlijke mens achter de vluchteling is. Dat beeld proberen de kunstenaars hier bij te stellen".

Beklemmend

Over verschillende locaties van het donkere, doolhof-achtige gangenstelsel zijn 21 video's te zien. Gesprekken op Lesbos tussen toeristen en net aangekomen vluchtelingen, het verhaal van een jongen die alle volksliederen leerde van de landen die hij tijdens zijn vlucht doorkruiste, animaties die in simpele pennestreken confronterende levensperikelen schetsen. Sommige bezoekers zijn er letterlijk stil van. Zoals docente Goof Yerna van het Sint-Maartenscollege Maastricht. "We gaan hier de komende weken ook met school naartoe. Het is belangrijk dat vooral ook jonge mensen ervaren wat er speelt in een leven als vluchteling. Ik sta er zelf van te kijken hoe beklemmend dit voelt, om dit allemaal te zien" 

De tentoonstelling NO ACCES is tot 13 november te zien. Do en Vr: 12.00 tot 16.00 uur / Za en Zo: 13.00 tot 17.00 uur

Locatie:
Voormalig NAVO-Hoofdkwartier Cannerberg
Cannerweg 798, Maastricht

Meer info: Viewmaster Projects

Zie ook de reeks die RTV Maastricht deze maand over NO ACCESS maakt: https://rtvmaastricht.nl/televisie/gemist/no-access