Ook Maastricht heeft vannacht één uur minder slaap gehad, waar komt die zomertijd vandaan?

De zomertijd is weer ingegaan. Om 2.00 uur vannacht ging de klok een uur vooruit. Dan gaat de zon 's avonds later onder en 's ochtends eerder op, maar waar komt die zomer en wintertijd vandaan?

Europese Unie
Nederland heeft in 1977 de zomertijd ingevoerd om aan te sluiten bij buurlanden. Dit kwam mede door de oliecrisis die toen speelde. Op dit moment is de zomer en wintertijd (het verzetten van de klok), afgesproken in de Europese Unie. De idee erachter was dat als het in de zomer langer licht zou zijn, mensen minder energie gebruikten. En dat was dan weer goed voor het klimaat.

Afschaffing
In de afgelopen jaren is veel discussie over de zomer en wintertijd. In 2019 is in de Europese Unie besloten tot afschaffing van de wintertijd, dit zou in 2021 al in moeten gaan, maar er ontstond discussie. Uiteindelijk is het vandaag de dag nog steeds niet ingevoerd.

Ieder jaar opnieuw rond deze tijd barst de discussie los over het invoeren van één tijd: Zomer -of wintertijd. Of deze wet ooit ingevoerd zal worden en wanneer dit zal zijn is onbekend.