Onderzoek UM: 'sigaretten zijn nog steeds betaalbaar'

Veel rokers (en ex-rokers) kunnen zich nog goed herinneren dat zij voor een pakje sigaretten nog geen 4 gulden betaalden. Inmiddels betaal je voor een pakje van 20 sigaretten meer dan 8 euro. Toch is de betaalbaarheid volgens onderzoek van de Universiteit Maastricht de afgelopen 10 jaar vrijwel gelijk gebleven. Dat heeft mede te maken met de stijging van de inkomens.

De Maastrichtse onderzoekers baseerden zich  tussen 2008 en 2020 op inkomens en prijzen van gekochte pakjes sigaretten van 2765 mensen die dagelijks roken. Hierdoor konden zij per persoon en per jaar berekenen hoeveel procent van het jaarinkomen nodig was om 100 pakjes sigaretten te kopen. Om 100 pakjes sigaretten te kunnen kopen, waren mensen in die periode tussen de 2,5 procent en 2,6 procent van hun jaarinkomen kwijt. Hoewel de prijs van een pakje sigaretten jaarlijks licht steeg, namen ook de inkomens toe. Hierdoor is de verhouding tussen prijs per pakje sigaretten en inkomen niet wezenlijk veranderd tussen 2010 en 2020.

Dat de betaalbaarheid van tabak in tien jaar tijd vrijwel gelijk bleef, maakt volgens de onderzoekers duidelijk dat de accijnsverhogingen in Nederland onvoldoende zijn geweest. Om roken écht te ontmoedigen en te voorkomen dat sigaretten even betaalbaar blijven, moeten toekomstige accijnsverhogingen volgens de onderzoekers niet alleen groot genoeg zijn maar ook met enige regelmaat plaatsvinden.