Omwonenden willen van zestig naar vijftig dagen aan evenementen op het Vrijthof

Vrijthof Binnenste Buiten, een groep omwonenden van het plein, wil dat het aantal evenementendagen op het Vrijthof verlaagd wordt naar vijftig.

Nu is de norm zestig dagen. Binnenste Buiten zegt dat in de loop der jaren stadsbrede evenementen als carnaval buiten de norm zijn komen te vallen. Dat terwijl het plein dan wel flink bezet is door feestvierders. Tel daar de op-en afbouw van evenementen bij op en het Vrijthof is zeker 150 dagen per jaar bezet, aldus de groep omwonenden.

Naast de langdurige bezetting, vindt Binnenste Buiten dat het plein verloedert. De kiosk is bijvoorbeeld toe aan een opknapbeurt en de geasfalteerde deklaag is versleten.

Ook de uitbreiding van terrassen naar het Vrijthof, waar diverse horecaondernemers voor pleiten, is geen goed idee volgens Binnenste Buiten. De groep ziet liever dat het gehele Vrijthof wordt omgezet in een voetgangerszone, waar voor gemotoriseerd verkeer geen plaats is. Een deel van de rond het plein gelegen straten kunnen dan voor een uitbreiding van terrassen worden gebruikt.