Oekraïense vluchtelingen in Maastricht leren over carnaval

Een prins die drie dagen lang de baas wordt van Maastricht, straten die steeds rood, groen en geler worden. Je zult er als Oekraïense vluchteling in Maastricht niet veel van snappen. De Blue Yellows - een hulporganisatie voor Oekraïners in Limburg - organiseerde daarom in het Ukrainian House op het Oranjeplein twee weekenden lessen over carnaval. Daarbij stond nadrukkelijk niet het feest centraal, maar alleen ‘het leren kennen van Maastricht’.

Olha Kulyna van de Blue Yellows is er heel duidelijk in. "Carnaval is voor ons als organisatie niet iets om te vieren. Wijzelf zetten daarom niks op touw. Maar vastelaovend hoort zó bij de Maastrichtse cultuur, daar moeten de Oekraïners die hier nu zijn wel iets van kunnen begrijpen. Wat zit er achter dat feest, waarom wordt het gevierd, en hoe gaat dat allemaal? Om die vragen te beantwoorden organiseerden we de afgelopen zaterdagen twee bijeenkomsten".  

Wortelboeren 

Leo Lamberti van Stichting Maastricht Vestingstad en Lucy Willems van Meet Maastricht vertelden er de afgelopen weken met behulp van plaatjes, boekjes en folders van alles over: wat doet zo'n stadsprins nu eigenlijk, wat zijn carnavalsverenigingen, en wat is er allemaal te doen, de komende dagen? Ook deze zaterdag probeert Leo het allemaal wat duidelijker te maken.  Olha Kulyna vertaalt zijn verhaal voor de aanwezigen, en moet soms ook zelf even schakelen. "Wörtelkes... werkelijk? Vanwege de wortelboeren? In Wyck? Wortels? Je bedoelt dat wat konijnen eten? "

De pekskes die Leo heeft meegenomen vallen onder de categorie 'praktische informatie'. "Tja, velen zullen alleen maar willen kijken, maar het kan natuurlijk zijn dat sommigen toch een beetje verkleed de stad in willen", zegt hij.  ""Dan moeten ze wel weten hoe zoiets gaat. Verder hebben we mensen aangeraden om zich goed aan te kleden, en hebben we ze laten weten waar de feestjes zijn".  

En feestjes, die zijn er zo'n week voor carnaval in Maastricht al genoeg. Zo ook de volgende dag, op de Brusselsestraat waar de Mineurs samen met Danszaal Bernaards een kindervastelaovendsfies hadden georganiseerd. Voor enkele Oekraïense ouders met hun kinderen was het de perfecte plek om alvast iets van het Maastrichter Vastelaovendgevoel te ervaren.  En eenmaal binnen ... bleek dat dit samenzijn - al is het maar even - in lastige tijden toch wat troost kan bieden.