Noodlijdend Xonar krijgt anderhalf miljoen van gemeente: 'Dit is een ongekende puinhoop'

De noodlijdende jeugdzorginstelling Xonar krijgt anderhalf miljoen euro van de gemeente Maastricht.

Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond besloten. 35 stemmen waren voor en één tegen.

Gemengde gevoelens
Aan het einde van de avond gingen veel raadsleden met gemengde gevoelens naar huis. De anderhalf miljoen euro voor Xonar was vrijgesteld: dat was het goede nieuws. Maar de raadsleden worstelen nog steeds met het dossier.

"We hebben het gesteund, maar we weten ook dat het niet direct naar de kinderen gaat die het nodig hebben", legt Miriam Elfassih vanD66 uit. Jules Ortjens van VOLT spreekt vooral over de machteloosheid die hij als volksvertegenwoordiger ervaart. Bram Nab (FvD) sprak van een ongekende puinhoop.

Enige tegenstemmer
Het enige raadslid dat tegen het voorstel stemde was Bennie van Est van 50PLUS: "Er is geen cent die ten goede komt aan de continuering van de zorg", zo legt van Est uit. Hij maakt zich veel zorgen over of dit bedrag wel de oplossing gaat zijn voor het probleem binnen Xonar.

Vertrouwen
Aan verantwoordelijk wethouder Hubert Mackus werd de vraag gesteld of hij vertrouwen heeft dat Xonar de problemen nu kan oplossen. Hij geeft aan in het herstelplan vertrouwen te hebben, maar "de werkelijkheid zal altijd laten zien of het daadwerkelijk gaat slagen".

Xonar lijdt sinds 2019 verlies. Het is de grootste jeugdzorgorganisatie in Zuid-Limburg en verleent aan zo'n 2400 kinderen zorg. Het verlies leidt tot grote problemen binnen de organisatie.