Nog niet overal rookmelders ondanks verplichting

Woningcorporatie Woonpunt heeft bijna al haar huurwoningen voorzien van rookmelders. Het gaat dan om 30.000 melders. Vanaf vandaag, 1 juli, moeten alle woningen in ons land voorzien zijn van rookmelders. Woonpunt voldoet, naar eigen zeggen, aan die wettelijke verplichting. Collega-wooncorporatie Maasvallei zit ook op schema en heeft voor al haar huurwoningen een rookmelder geregeld. In slechts 80 procent van de woningen van Servatius hangt tot op heden een rookmelder.

“Begin dit jaar hebben wij een brief gestuurd naar al onze bewoners waarin we het ophangen of vervangen van de rookmelders hebben aangekondigd. Op deze brief heeft ongeveer 95% van onze bewoners gereageerd en een afspraak met Volta ingepland. Tot nu toe hangen de nieuwe rookmelders in zo’n 80% van de woningen uit ons woningbezit. Wij vinden het belangrijk dat onze bewoners in een nog veiligere woning wonen. Daarom blijven we bewoners benaderen en informeren om ervoor te zorgen dat alle woningen straks voorzien zijn van nieuwe rookmelders”, laat een woordvoerder van Servatius weten. 

Vanuit Woonpunt kwam de reactie: “Voor ons als verhuurders was het halen van de deadline een uitdaging. Wij kampen met leveringsproblemen en personeelstekorten. Het was een grote klus, maar we zijn op tijd begonnen en hebben hard gewerkt om alles op tijd voor elkaar te krijgen. Bovendien hebben we goede afspraken gemaakt met onze leverancier”, vertelt Kelly Regterschot, directeur Wijkontwikkeling & Vastgoedbeheer van de corporatie.

In een enkele huurwoning van Woonpunt moeten nog rookmelders geïnstalleerd worden. Dat komt bijvoorbeeld omdat mensen niet thuis waren of de deur niet open deden toen de medewerkers langs kwamen. Woonpunt is nu bezig met een extra ronde om ook in deze laatste woningen rookmelders te installeren.

Een woordvoerder van Maasvallei laat weten dat ‘het met de bestellingen nog wel even spannend was’, maar dat de corporatie uiteindelijk geen problemen met de levering van rookmelders heeft gehad.