‘Maastricht Vooruit’ moet voor bekendmaking van deelname haar naam al verdedigen

‘Maastricht Vooruit’ is een nieuwe partij die mee gaat doen met de gemeenteraadsverkiezingen in februari volgend jaar. Toch is er voor de officiële bekendmaking van de deelname van de partij wederom discussie over de naam. Volgens Guido Herben, een inwoner uit de wijk Malberg, zou de naam namelijk staan voor een cultuurhistorische beweging. Erfgoed dat men niet dient te gebruiken voor politieke doeleinden, aldus Herben.

Maastricht Vooruit

Maastricht Vooruit is een van de nieuwe partijen die zich voor 20 december heeft aangemeld bij de gemeente om te kunnen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij moet de officiële kandidatenlijst nog presenteren maar tot nu toe staan John Nouse (foto 1) en Jef Raike (foto 2) op de lijst. Ook is er al een website van de partij in de lucht. Raike kondigt aan dat na de feestdagen de partij zich officieel presenteert.

Cultureel erfgoed

Volgens Guido Herben is de naam Maastricht vooruit een cultuurhistorische beweging staat. Hij stelt dat sinds 1899 er een informele vereniging 'Maastricht Vooruit' ofwel 'Mestreech Veuroet' bestond van onder andere Fons Olterdissen afstammende - benaming. Deze vereniging zou volgens hem al meer dan 100 jaar bestaan en daarom cultureel erfgoed zijn. Hij werpt zich op als onderdeel van deze informele vereniging. “Wij zijn een culturele en taalvereniging in Maastricht van voor en door Maastrichtenaren en dat moet zo blijven.

Regels voor naam nieuwe partijen

De naam van de partij Maastricht Vooruit is op 17 oktober vastgelegd en volgens de geldende regels voor nieuwe partijen goedgekeurd voor deelname, zo laat de gemeente weten. Die regels voor nieuwe partijen staan in de kieswet en bestaan onder andere uit het registreren vóór 20 december, een registratie bij de KvK en een aantal statuten. Als er aan één van deze eisen niet voldaan wordt, kan de partij op grond daarvan afgewezen worden door de gemeente. Ook bestaan er landelijk wetten voor de namen. Als een naam misleidend is bijvoorbeeld, moeilijk te onderscheiden is van andere politieke partijen “denk aan VVDM, dan weet de kiezer niet of het VVD is of een lokale partij uit Maastricht”, aldus de gemeente. “Maastricht Vooruit voldoet aan al deze eisen en is dus gewoon geregistreerd bij de gemeente als nieuwe partij die zich verkiesbaar mag stellen”, zo laat de gemeente weten. Als een partij of persoon het niet eens is met met een naam heeft deze het recht om binnen een bepaalde termijn een hoger beroep in te dienen bij de Raad van State. De gemeente heeft de heer Herben op dit recht gewezen en hij gaat dit hoger beroep aantekenen.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat Guido Herben de discussie over het gebruik van de naam ‘Maastricht vooruit’ voor politieke doeleinden aangaat. Eerder al nam hij stelling hier tegen toen Imgriet Habets eind oktober een nieuwe partij oprichtte onder de naam 'Mestreech Veuroet'. Zij trok echter een maand later alweer de stekker uit de partij. Een gelijknamige nieuwe partij dient zich namelijk aan: Maastricht Vooruit. Opnieuw reden voor Guido Herben om in de bres te springen.

De naam staat voor wat de partij wil: vooruit

Bij John Nouse is het bekend dat Herben bezwaar maakt tegen de naam, maar hij blijft erbij dat zij wettelijk deze naam mogen hebben. “De heer Herben mag dit cultureel erfgoed noemen maar de naam staat voor hetgeen wij voor staan. Dat wij sociaal vooruit willen gaan en het allemaal anders doen." Bovendien zou de naam volgens Nouse niet meer in gebruik zijn “Ik heb opgezocht dat de MOMUS is opgericht in 1840. De heer Fons Olterdissen is hierbij inderdaad betrokken geraakt en heeft toen ook de naam ‘Maastricht Vooruit’ hieraan verbonden, maar deze club is na enige tijd weer opgehouden te bestaan”.

Daarnaast staat Maastricht Vooruit voor sociaal. Nouse is al lange tijd actief met sociaal maatschappelijke initiatieven zoals de voedselbank, weggeefwinkel, mensen helpen met het regelen van sociale voorzieningen zoals WMO. HIj wil er met de partij zijn voor álle Maastrichtenaren. Geloof en achtergrond maakt niet uit volgens hem: “Iedereen die deelneemt aan de maatschappij moet hier ook in worden opgenomen dus ook asielzoekers en vluchtelingen."