Nieuwe broedplaats voor jonge ondernemers

Startende ondernemers kunnen vanaf dit weekend terecht bij Qeske Maastricht. Deze nieuwe broedplaats aan de Francois de Veijestraat, voorheen een PTT=kantoor, biedt jonge bedrijven betaalbare ruimte en een begeleidingsprogramma. 

Hiermee krijgen beginnende ondernemers de kans om door te groeien tot gevestigde bedrijven die voor werkgelegenheid en innovatie zorgen.  De broedplaats is een samenwerking van de gemeente Maastricht en de stichting Qeske Maastricht. De gemeente verzorgt het gebouw en de infrastructuur, Qeske bouwt de binnenkant en helpt en adviseert de ondernemers. Qeske Maastricht gaat van start met 15 ondernemers. Dat aantal groeit elke week, maar er is nog plek.

Niels Peeters, wethouder economie, opende de nieuwe broedplaats en is content: “Maastricht is een aantrekkelijke stad. Maar dat betekent ook dat de ruimte voor ondernemerschap schaars en vaak prijzig is. Daarom willen we startende ondernemers een handje helpen. Dat is belangrijk, want starters zorgen voor nieuwe aanwas en dynamiek. Op plekken zoals deze ontstaan de ideeën en bedrijven van de toekomst, die onze stad en economie verder brengen.”

“QESKE Maastricht is van onderop (organisch) gegroeid. De bedrijven hebben naast hun werk en in de weekenden zelf de handen uit de mouwen gestoken om hun eigen kantooromgeving te bouwen. Dit samen bouwen is een belangrijk onderdeel van de QESKE strategie. Het zijn de eerste stappen in het gezamenlijk bouwen van een professioneel ecosysteem waarin de bedrijven elkaar bijstaan in het realiseren van hun individuele doelstellingen”, zegt Paul Crutzen van Stichting Qeske, die ook op andere plekken in Limburg (Vaals en Kerkrade) deze transitie succesvol in gang heeft gezet.

Het doorgroeien van de community naar een zelforganiserende eenheid is een taak van de community manager Joris Heine. “Samen met de gemeente gaan we aan de slag om deze ondernemers succesvol te maken. Zowel collectief als individueel, want niet iedereen heeft dezelfde behoeften of hetzelfde tempo”, stelt Crutzen.

De gemeente Maastricht investeert al jaren in broedplaatsen en start-ups. Sinds 2019 richt de gemeente zich daarbij op twee speerpunten: het ontwikkelen van fysieke plekken waar startende bedrijven een aantal jaren kunnen groeien en het begeleiden van starters en start-ups in hun groei proces. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het versterken van het netwerk, de financiering of het bedrijfsmodel. Jaarlijks investeert de gemeente hier (sinds 2019) € 150.000,- in. Andere broedplaatsen zijn de Boschstraat 45 (voorheen St. Maartenslaan), de incubator op de Brightlands Health Campus en het Werkgebouw op de Tapijnkazerne.