Nieuw plekje voor de kamsalamander

De Kamsalamander. Hij komt op nog maar enkele plekken in Limburg voor, onder andere in het gebied rondom Mariënwaard in Maastricht-Noord. Een van de percelen daar is onlangs door de gemeente aangekocht. Dankzij sponsoring van luchtverkeersleiding-organisatie Eurocontrol en Stichting Faunawatch werd vanochtend een es geplant. Die maakt deel uit van het plan om de leefgebied zo salamander-vriendelijk mogelijk te maken.

De Kamsalamander is een beschermd amfibie, en is genoemd naar zijn getande rugkam (bij mannetjes tijdens de paartijd). Hij heeft een oranje buik met een onregelmatig patroon van zwarte vlekken. In Limburg komt het beestje niet meer zoveel voor, maar in de Mariënwaard is ie er nog. 

Omvormen gebied

Om het gebied zo divers mogelijk te krijgen wordt een deel van de populieren vervangen door loofbomen, ook gaat men een bestaande poel opschonen en nieuwe poelen graven. Door het plaatsen van een afrastering kunnen schapen en/of koeien het gebied onderhouden.  Aan de overkant van de gemeentelijke gronden heeft Stichting Het Limburgs Landschap haar terrein voor de Kamsalamander al ingericht. Beide gebieden zijn met elkaar verbonden door een passage onder de Meerssenerweg. 

Sponsoring

Het CNME, Stichting Het Limburgs Landschap en Stichting Faunawatch richten het gebied verder in en onderhouden het. Eurocontrol (standplaats Maastricht Aachen Airport) sponsort het project met 5000 euro omdat zij dit jaar hun 50-jarig jubileum vieren. Faunawatch sponsort en plant 1.000 inheemse bomen om de flora en fauna te bevorderen. Men hoopt dat ook andere bedrijven en organisaties hun voorbeeld gaan volgen.