Neuropsycholoog MUMC+ pakt Young Outstanding Researcher-award

Neuropsycholoog Willemijn Jansen, onderzoeker van Alzheimer Centrum Limburg (MUMC+) heeft de Young Outstanding Researcher-award gewonnen. Met deze prijs, uitgegeven door Alzheimer Nederland, wil men de meest talentvolle onderzoekers op dit gebied belonen. 

Met de award ontvangt Jansen ook 100.000 euro voor haar onderzoek. Zij wil uitvinden waarom één op de drie 70-plussers schadelijke alzheimereiwitten in het brein heeft zonder te lijden aan dementie, terwijl er ook mensen zijn met diezelfde eiwitten en hier wel mee kampen. "Het verschil zit volgens mij echt in de weerbaarheid van mensen tegen deze schade. Dat is volgens mij hét verschil dat verklaart waarom de één dementie krijgt door alzheimereiwitten en de ander niet. Maar ook waarom de ziekte bij de één zo snel gaat en bij een ander veel langzamer", is een voorlopige conclusie.

Jansen vervolgt: "Met een eerdere beurs ga ik al kijken naar de verschillen in eiwitten in hersenvocht. In hersenvocht zitten duizenden eiwitten. Zijn sommige verhoogd of juist minder aanwezig bij mensen die weerbaar zijn tegen alzheimerschade?" Dankzij de talentprijs van de YOR-award kan ze ook in hersenweefsel kijken of deze eiwitten inderdaad betrokken zijn bij weerbaarheid tegen alzheimer. "Dat is belangrijk, want zo krijgen we mogelijk heel interessante aanknopingspunten tegen alzheimer in handen. En niet alleen voor de lange termijn via medicatie, maar mogelijk ook door leefstijl. Het kan zo zijn dat we zelf iets kunnen doen om onze weerbaarheid tegen de ziekte van Alzheimer te vergroten."