Nepagenten lichten buitenlandse studenten in Maastricht op

In Maastricht zijn nepagenten actief, die het met een babbeltruc lukt om buitenlandse studenten tot duizenden euro's af te troggelen.

Dat bevestigt de politie dinsdag, nadat drie studenten zich maandagavond afzonderlijk van elkaar hebben gemeld bij het politiebureau aan de Prins Bisschopsingel.

"Het lijkt erop dat de oplichters specifiek op zoek zijn naar internationale studenten", licht een woordvoerder van de politie toe. "Het komt in heel Nederland voor, maar nu dus ook in Maastricht."

De bedriegers bellen hun slachtoffers op en vragen om, in verband met een aanhouding, mee te werken aan een politieonderzoek. Vervolgens krijgen de studenten te horen dat hun burgerservicenummer gebruikt is, waarna ze van de nepagenten software moeten downloaden. Zogezegd om hun persoonsgegevens te kunnen beveiligen. Een 'agent in burger' verschijnt aan de voordeur om eventueel te helpen bij de installatie van de software en om de bankpas van de student 'te controleren'.

Op deze slinkse manier zijn sommige studenten voor wel duizenden euro's opgelicht, meldt de politie. Die vraagt overigens nooit naar bankgegevens en vraagt ook nooit om software te downloaden.

De politie heeft nu drie studenten aan de balie gehad, maar kan zich voorstellen dat er meer slachtoffers zijn. Die worden verzocht om contact op te nemen met de politie. Verder geeft de politie aan om bij een dergelijke babbeltruc meteen de telefoonverbinding te verbreken, of de voordeur dicht te gooien en direct 112 te bellen.

Artikel ism L1/1Limburg