Natuurmonumenten plaatst hekken op Sint-Pietersberg vanwege verstoring van de natuur

Natuurmonumenten gaat op de Sint-Pietersberg langs de westhelling en bovenlangs de Duivelsgrot hekken plaatsen. Dit omdat op beide plekken sprake is van ernstige verstoring van de natuur. Bij de westhelling wordt ook de nachtrust van de bewoners verstoord. Eind juni gaan de werkzaamheden beginnen. Klimmen over de hekken wordt beboet.

Westhelling

De Westhelling van de Sint-Pietersberg is vanwege het mooie uitzicht een geliefde plek. Na zonsondergang is het gebied verboden terrein, zo staat ook in het Engels vermeld op de terreinbebording. Maar dit blijkt door velen in de wind te worden geslagen. De nachtelijke passanten verstoren de rust voor de dieren en de bewoners op de Mergelweg, en ook wordt er veel afval achtergelaten. Ondanks regelmatige gesprekken en ontruimingen zijn er met mooi weer vele mensen aanwezig, vooral studenten

Het geplaatste hek komt over de hele lengte van de Westhelling. De bestaande bank wordt verplaatst. In het raster komt een poort voor de tractor met maaimachine en de schaapskudde. 

Natuurmonumenten heeft een informatieavond voor bewoners van de Mergelweg georganiseerd, de meeste omwonenden vinden het raster een goed idee. In het najaar van 2022 is er een evaluatie.

Foto: Natuurmonumenten

Duivelsgrot

Vanwege valgevaar en de bijzondere kalkrotsflora wordt de bovenkant van de Duivelsgrot de afgelopen jaren al afgeschermd door takken, maar die worden steeds plat gereden en gelopen. Vanwege de mijnbouwwet en de verplichting om Natura 2000 gebieden te beschermen komen er nu dus hekken. Natuurmonumenten betreurt de maatregel en heeft Trailz043 en MOZL, de vertegenwoordigers van de mountainbikers op de hoogte gesteld. Ook zij staan achter de maatregel, zo laat Natuurmonumenten weten.