Nach vaan ’t Hart 2023: goede doelenevenement maar ook een Carpe Diem masterclass

De tweede Nach vaan ’t Hart, een initiatief van hartpatiënt, entrepreneur, horecaman en bovenal levensgenieter, Dyon de Vreede, heeft Task Force QRS Maastricht een bedrag opgeleverd van ruim 5.650 euro. De organisatie leidt studenten geneeskunde, verbonden aan Universiteit Maastricht, op tot reanimatie-instructeurs. Eenmaal lesbevoegd geven deze jongeren op middelbare scholen cursussen reanimeren.

Nach vaan ‘t Hart
Dyon de Vreede lukte het ruim een jaar geleden samen met onder meer Chris Bernaards van de gelijknamige dansschool, Frans Theunisz, zanger en groot supporter van tal van sjariteiten, en Maggie Kooman van Health Foundation Limburg de Nach vaan ’t Hart te organiseren. Met optredens van bekende artiesten, BM’ers - Bekende Maastrichtenaren - die op historische plekken in Maastricht hartverwarmende verhalen vertellen, is dit evenement een pleitbezorger voor meer onderzoek naar hart- en vaatziekten en een steun in de rug voor hartpatiënten. Ook voor de tweede editie lukte het De Vreede en zijn team om tal van sponsoren te werven en mensen uit allerlei geledingen uit het maatschappelijke en facilitaire veld te enthousiasmeren om belangeloos mee te doen.

Carpe Diem
Dyon de Vreedes eigen bijdrage? De Maastrichtenaar lukt het telkens weer met zijn esprit en talent het leven te genieten een van de belangrijkste levenswijsheden op zowel zijn lotgenoten maar ook op de gezonde medemens over te brengen. ‘Carpe Diem’ - misschien wel de moeder aller clichés heeft bij de man die afgelopen april nog door burgemeester Annemarie Penn te Strake de versierselen van een Koninklijke onderscheiding kreeg opgespeld, geen last van devaluatie.

Awareness-wandeling
Wat was het dan ook weer mooi om te zien hoe hij voorop ging in de festiviteiten van de Nach vaan ’t Hart 2023. Die begon net zoals verleden jaar met een zogenaamde awareness-wandeling. Een groep van ongeveer 150 wandelaars maakte onder begeleiding van percussionisten van Sambaband Batida een rondje door hartje Maastricht. Op een viertal staties werd door evenzoveel BM’ers een verhaal verteld. Op het Onze Lieve Vrouweplein toverde rasverteller Jan Janssen een van zijn typische verhalen uit zijn hoed. Op de Markt kreeg het publiek van Tempeleers-preses Bastiaan Klomp een basiscursus Mestreechter Vastelaovend Historie. Op het balkon van het Dinghuis liet Gilbert Peters de Nach vaan ’t Hart’ ers genieten van een pur sang Mestreechter verhaol.

Sjevraoje
Voor de poort van de Sint Servaasbasiliek wist voormalig Gouverneur van de Provincie Limburg en inmiddels Eerste Kamerlid Theo Bovens bijkans de patroonheilige van de stad Maastricht met een meesterlijke vertelling tot leven te wekken. Toen hij Dyon de Vreede vroeg om met een mooi strak hartritme op de poort van de oudste kerk van Nederland te kloppen, bleek hij nog een verrassing voor het gezelschap in petto te hebben. De eeuwenoude deuren gingen langzaam open; het gezelschap kon haar weg via de eeuwenoude gangen van de basiliek uitkomend bij het Westportaal naar het Vrijthof voltooien. Een sjevraoje-momentje voor zo ongeveer alle deelnemers.

Feest
Daarna was het Mestreechter showtime bij Bernaards Dans-Partycentrum aan de Brusselsestraat. Na nog een keer alle vrijwilligers en deelnemers te hebben bedankt kreeg het publiek een 24-karaatse Mestreechter fiesaovend voorgeschoteld. Achtereenvolgens brachten Frans Theunisz, Ziesjoem, Duo X-Elle, Katja Henz en Huub Adriaens een bijna non-stop hennekes-de-loch-en-polonaise feest. Dat niet alleen, tot aan het laatste nummer werd ook nog eens volop meegezongen.

Het kan bijna niet anders dan dat volgende week alweer wordt begonnen met de voorbereiding op de Nach vaan ’t Hart editie 2024.

Tekst & foto's : Laurens Bouvrie