Na weken werken is het noodfonds rond; vanaf maandag kan je het aanvragen

Het noodfonds voor inwoners van de gemeente Maastricht is rond. Het was volgens verantwoordelijk wethouder Alex Meij (PVM) nog even lastig om te bepalen wat de voorwaarden zouden worden, maar vanaf maandag kan het aangevraagd worden.

Tussen wal en schip
Het noodfonds is bedoeld voor huishoudens die tussen wal en schip zijn beland. Dat betekent dat ze te veel verdienen voor landelijke regelingen, maar wel met een gestegen energierekening zitten. Een van de voorwaarden voor toekenning is dat je geen energietoeslag ontvangen mag hebben. Daarnaast wordt er een inkomenstoets gedaan en mag je op maximaal 130 procent van de bijstandsnorm zitten. Ook moet er sprake zijn van 'duidelijk hogere energiekosten'. Het uiteindelijke bedrag varieert van 325 euro voor een kamerbewoner tot 1.300 euro voor gehuwden in een zelfstandige woning. De exacte voorwaarden zijn te lezen via de website van de gemeente.

1 miljoen
Op dit moment heeft het college een miljoen euro uitgetrokken voor deze regeling. Toch houdt de wethouder een slag om de arm: het is namelijk nog gissen hoeveel inwoners daadwerkelijk van de regeling gebruik zullen maken. "Mocht er meer nodig zijn, dan moeten we dat als college bespreken", verduidelijkt Meij.

De regeling kan vanaf aanstaande maandag om 13.00 uur aangevraagd worden via de website van de gemeente.

Ronald van den Hoven