Na onzekerheid kijkt papierfabriek Sappi weer vooruit

De Maastrichtse papierfabriek Sappi kijkt weer vooruit naar de toekomst. Nu de verkoop aan Aurelius definitief niet doorgaat, heeft het Zuid-Afrikaanse moederbedrijf zelfs besloten weer te willen investeren in de Maastrichtse papierfabriek die al sinds 1850 bestaat.

Sappi opende afgelopen weekend voor nieuwsgierige mensen, die eens een kijkje willen nemen in de fabriek aan de Maas.

Spannend
"Voor ons was het natuurlijk ook spannend", legt John Hermans uit, die sinds 1990 bij de papierfabriek werkt. In 2021 werd namelijk bekendgemaakt dat de Maastrichtse papierfabriek in de verkoop ging.

In september 2022 werd duidelijk dat de fabriek verkocht ging worden aan de internationale investeringsgroep Aurelius. Een aantal maanden later, in april, bleek dat de verkoop toch niet doorging.

Koudwatervrees 
Volgens directeur Ferdinand Koster zou Aurelius koudwatervrees hebben gekregen door tegenvallende jaarcijfers. De papiermarkt is volgens de directeur, na een extreem goed jaar in 2021, in 2022 ingestort. "Het proces liep heel moeizaam, toen heeft Sappi zelf besloten dat het niet doorging", aldus de directeur.

Vertrouwen 
Nu Sappi zelf verdergaat, heeft ook het hoofdkantoor van de papierfabriek weer vertrouwen in de toekomst. Zo wordt er zelfs weer geïnvesteerd in de Maastrichtse papierfabriek. "We hebben in 2021 een extreem goed jaar gehad, daar hebben we laten zien wat de economische mogelijkheden zijn van de fabriek."

Voor de medewerkers in de fabriek is het vooral fijn dat er weer rust is, legt één van de medewerkers van Sappi uit. "Sappi is een heel groot en goed bedrijf, ik zie het wel goedkomen", vertelt Ricardo, die pas net in dienst is.

Ronald van den Hoven