Na dik twee jaar is TEFAF weer thuis in MECC Maastricht


Na twee lange donkere jaren straalt het inmiddels volledig gerenoveerde MECC bij het begin van zomer 2022 als nooit tevoren. En dat willen afgelopen vrijdag alle betrokkenen zelf ook. Want 24 juni 2022 is de dag dat het Maastrichtse evenementen en congrescentrum weer wereldwijd het nieuws haalt. Met de The European Art Fair in huis ga je immers de hele wereld over en heb je tegelijkertijd de hele wereld in huis.

Het lijkt een wandeling naar een another day at the office. Niets is minder waar. Terwijl de standhouders en eerste VIP-pers via de hoofdingang MECC Maastricht betreden, arriveert ook de directeur van het congresgebouw, Rob van der Wiel. “Super blij”, meer hoeft hij niet te zeggen. Niet veel later geniet hij van zijn eerste gesprekken met TEFAF-standhouders in zijn MECC. Na alle corona- en verbouwingsperikelen, de lichte teleurstelling niet het Eurovisie Songfestival naar binnen te hebben gehaald, kan van der Wiel en zijn team met deze zomerse TEFAF weer laten zien waar het MECC goed in is: vlekkeloos organiseren en faciliteren. Na alle voorbereidingen is het nu dik een week lang iedereen tevreden te stellen.  

Die taak geldt niet alleen de MECC organisatie. De horecamensen, ingehuurde specialisten op het gebied van beurs technieken, bewakingsdiensten en taxibedrijven. Op welke manier dan ook een bijdrage leveren aan het succes van de TEFAF en dus ook het MECC staat voor velen toch gelijk aan deelname aan de Champions League. En buiten het MECC voelt die druk net zo zeer bij de hotels en restaurants in en rond Maastricht. Bij de start, vooral in die eerste dagen, is het zaak om in topvorm te zijn. Immers, te beginnen bij de beroemde preview, waar het percentage rijken der aarden en de beste kunstkenners ter wereld ver boven de bovengrens doorschiet.  

Diezelfde druk, misschien nog wel hoger, ligt net zo zeer bij de honderden standhouders tijdens de TEFAF. Een goede of mindere beurs maakt voor deze kunsthandelaren een wereld van verschil. Toch zijn de meeste galeriehouders - die net zoals de bezoekers - van over de hele wereld in Maastricht zijn neergestreken, in het algemeen zeer relaxed. Ook als je alleen een kunstliefhebber bent en totaal geen plannen hebt iets te kopen, staan de meesten je graag en vriendelijk te woord.  Voor een behoorlijk deel van de deelnemers is de TEFAF eigenlijk ook wel een jaarlijks ‘thuiskomen’.  Zoals voor de familie Berko van de gelijknamige galerie uit de Belgische sjieke badplaats Knokke. “Wij komen al sinds de Picture (red.: de voorloper van de TEFAF) naar Maastricht”, zegt zoon Maximin. “Ik was er zelfs een keer bij toen ik nog geboren moest worden”, grapt de aimabele Belg. De familie Berko kent een lange geschiedenis in de kunstwereld. Heel wat groten der aarde hebben voet gezet in hun galerij (zoals de zuiderburen zeggen). Hun specialiteit: werken uit het belle epoque en vroeg 20e eeuw. Maximin Berko. Van fotografisch precies tot impressionisme is bij de Berko’s dagelijkse kost.  Dat is nog maar een lichte overgang.

Een bezoek aan de TEFAF is eigenlijk een prachtige reis door de tijd. Van hedendaagse en moderne kunst via de typische 16e en 17e klassiekers tot archeologische pareltjes en parels. Er is zelfs kunst gemaakt met materialen uit een tijd die aan Maastricht refereren. Zoals dat prachtige hoofd ergens rond de jaartelling gemaakt. En bij de uitleg van Alan Safani, de New Yorkse kunsthandelaren die dit kleinood aanbieden, gaan alle Maastrichtse bellen rinkelen. Want het marmer waaruit dit hoofd is gehouwen laat ook fossielen van schelpdieren zien. “De steen is ontstaan in de tijd van de dinosaurussen”, zegt de Amerikaan. Wat is het dan fijn dat de verslaggever van RTV Maastricht ook nog wel wat weetjes heeft uit de tijd dat ook onze Mosasaurussen hier hun rondjes zwommen. Een hoofd gemaakt uit ca. 66 miljoen jaar oud marmer in Maastricht…dan ben je toch geneigd ook naar marmer in de ENCI-groeves te zoeken.

Tekst & foto's: Laurens Bouvrie