Na 44 jaar en vijf burgemeesters neemt Medea van Kessel afscheid van 'haar' stadhuis

Wat een prachtig afscheid was dat. Medea van Kessel, 44 jaar lang dreh- und angelpunkt rondom alle belangrijke activiteiten in het stadhuis en daar waar in de stad de burgemeester van de partij was, nam vrijdagmiddag in haar stadhuis afscheid van een waar levenswerk. Vijf burgemeesters lang stond ze garant voor vlekkeloze officiële en feestelijke momenten waar de kèttel, de ambtsketen van de burgemeester, een rol in speelde. 

De 44 jaar controle over iedere situatie mocht Medea van Kessel gisteren vaarwel zeggen. En dat deed ze. Samen met haar man Math Stroes en kinderen zat ze gisteren twee uur lang in een emotionele rollercoaster. Een lach, een traan; ze wisselden elkaar voortdurend af. Daar kwam aan het eind, toen burgemeester Annemarie Penn te Strake twintig minuten haar de loftrompet toestak. Terecht deed de burgemeester dat niet alleen namens haarzelf en het college. Medea van Kessel deed haar werk namens alle Maastrichtenaren. De kroon op haar bijna halve eeuw de stad op zijn best vertegenwoordigen, kreeg ze tijdens de onlangs in Maastricht gehouden Koningsdag. De Oranjes hadden geen mooier afscheid aan hun Maastrichtse onderdaan kunnen geven. 

Het vertrek van Medea van Kessel is tevens ook het einde van een tijdperk; een era waarin drie stadhuismedewerkers met een lange staat van dienst en een welhaast verborgen charisma niet meer van de partij zullen zijn. Eerder al nam Ies Alken, de eeuwige en immer solide secretaresse van de burgemeester van Maastricht, afscheid. En dat deed ook de man die de vrijwel onmogelijke combinatie onkreukbaar en aimabel bij elkaar wist te brengen, Ron Boetskens. Die laatste werd gisteren ook nog een keer in de spotlichten gezet.

Het mooiste moment van de afscheidsmiddag werd bewaard tot aan het eind. Voelde de aanwezigen het al van een kilometer afstand aankomen. Door alles wat haar die middag al was overkomen, bemerkte Medea van Kessel het pas toen de haar zo bekende woorden ten deel vielen. De burgemeester sprak ze met extra gevoel uit: “Het heeft de Koning behaagt……..”  De tranen vloeiden, het ongeloof spatte uit de ogen. De regelkoningin van het stadhuis is nu zelf Ridder in de Orde van Oranje Nassau. 

Na afloop van de festiviteiten maakten Medea van Kessel en partner Math Stroes samen met haar collega’s en burgemeester Annemarie Penn te Strake, oud-burgemeester Onno Hoes en oud-Gouverneur Theo Bovens, nog een naar oud-Maastrichts gebruik, een kroegentochtje.