MVV spoelt derbykater weg op probleemloze avond

MVV heeft op een ijskoude avond in de Geusselt Jong AZ eenvoudig verslagen. De talenten uit Alkmaar, voorafgaand toch acht plekken hoger op de ranglijst, hadden maar barweinig te vertellen en werden met 4-0 verslagen.

Het was de vraag hoe MVV de tik verwerkte van vorige week, toen de derby tegen Roda in de blessuretijd werd verloren. Niets leek erop dat die dreun nog was blijven hangen, want in de beginfase legde de ploeg van Maurice Verberne een acceptabel niveau op de mat. Het duurde dan ook niet lang voordat er gejuicht kon worden. Al was dat vooral te danken aan getreuzel van AZ-doelman Owusu-Oduro. Koen Kostons snoepte hem de bal af en vuurde zijn zevende goal van het seizoen in het net.

Tasci
De absolute smaakmaker in de eerste helft want Tunahan Tasci, de huurling van Fortuna. De rechteraanvaller is typisch zo’n speler waar je voor naar het stadion gaat. Na 23 minuten etaleerde hij opnieuw zijn talent door na een indrukwekkende versnelling de bal voor het doel te brengen. Na een kluts kon Smeets eenvoudig binnenwerken: 2-0. Het was nog maar een zeldzaam hoogtepunt in een uiteindelijk matige eerste helft. Ook zeker van Jong AZ-kant, dat twee keer gevaarlijk werd in de eerste 45 minuten. Meerdink schoot in het zijnet, verdediger Van Aken vuurde vlak voor rust maar net voorlangs.

Dreiging Jong AZ
Met Kostons en Tasci geblesseerd afgehaakt was MVV na rust aanvallend gehavend. Hun vervangers, Slegers en Livramento, lieten zien dat hun rol als reserve een terechte is. Verdedigend daarentegen had MVV haar handen vol aan spits Meerdink, de enige AZ’er met ervaring in de A-ploeg van de club. Hij raakte de paal na 52 minuten, nadat MVV-keeper Matthys de bal voor zijn voeten tikte. Ook Kees Smit mocht het MVV-doel enkele keren bevuren. Van dichtbij stuitte hij op Matthys. Ook een schot een kwartier later kwam niet voorbij de Belgische doelman.

Beslissing
Ondanks dat Livramento voetballend duidelijk de mindere is van Kostons, blijft het wel een bezige bij in de aanval. En daarmee dwingt ‘ie kansen af. Zo schoot hij een keer op de lat. Na 75 minuten scoorde hij zelfs. Na een voorzet van Labylle mocht hij eenvoudig binnenwerken: 3-0. Daarna was de beer los: Bryan Smeets verdubbelde zijn productie. Een simpel schot was de onzekere AZ-doelman te machtig: 4-0.