Museumnacht Maastricht 2023: een cultuuravond vol verbeelding, vrijheid en leven

Geen hedendaags feest of evenement zonder afterparty. Als die van Museumnacht Maastricht 2023, in de kleine uurtjes van de zaterdag in de Muziekgieterij, een afspiegeling was van het evenement zelf, dan moet het wel een denderend feest zijn geweest. Op 14  locaties kregen duizenden bezoekers een keur aan cultuur en kunst voorgeschoteld.  De kracht van Museumnacht Maastricht: voor elk wat wils, maar zeker geen dertien in een dozijn programmering.

De Museumnacht Maastricht zorgt behalve voor heel veel kijk-, luister- en belevingsplezier ook nog eens voor een prettige dynamiek in de Maastrichtse binnenstad. Of je nu fietst of loopt van locatie naar locatie, de sfeer is beslist anders dan die op een normale uitgaansavond. Dat vindt ook Renske Thomas van Cultura Mosae, de organisator dit cultuurevenement. “Museumnacht Maastricht is niet alleen aanwezig in de musea en andere culturele instellingen. De sfeer vanuit de venues, de locaties, wordt door het publiek mee de binnenstad genomen”.

In totaal verkocht Cultura Mosae een kleine 5.000 kaarten. Die duizenden cultuursnuivers kregen vrijdagavond de gelegenheid om op veertien plekken minimaal zoveel cultuurgeuren in zich op te nemen. Zelfs in de de Hop-on Hop-off bussen ontkwam men niet aan het beleven van expressie.

Renske Thomas en haar team zijn vooral enthousiast over het groot aantal jongeren dat naar de Museumnacht Maastricht komt. Er heerst een algemene opinie dat jeugd niet echt warm loopt voor musea en theaters, maar het Cultura Mosae evenement bewijst dat een programmering die moderne en traditionele kunst en cultuur met elkaar verweeft absoluut oud én jong bereikt. En dat niet alleen: het gebodene wordt met veel plezier bezocht en gewaardeerd.

Het zijn overigens niet alleen de optredens die Museumnacht van Maastricht succesvol maken. De locaties waar het allemaal gebeurt zijn vaak ook al een attractie van formaat. Van Bonnefantenmuseum tot Natuurhistorisch Museum, van Bureau Europa (Timmerfabriek) tot Fotomuseum aan het Vrijthof (Spaans Gouvernement); het zijn allemaal architectonische dan wel historische gebouwen die tot de verbeelding spreken.

De absolute karakterisering van Museumnacht vond men overigens tussen de boeken van Dominicanen. Daar genoot het publiek niet alleen van een mooi muzespel vol dans, muziek en poëzie gepresenteerd door Sappho, ook wel de tiende muze genoemd. Maar kreeg het ook een oneliner voorgeschoteld die iedereen zich ter harte kan nemen.

Het gedicht Orange to My Blue, van performer Deniece Sami Juliana Clermonts, sprak ons allen toe met: Zonder Verbeelding Geen Liefde, Geen Vrijheid…….. Geen Leven.

En gelukkig is er na zoveel kunst vol van overpeinzingen altijd weer de Brouwerij Bosch als lichtvoetige afsluiter dan wel intermezzo. De brouwers van Wyck telden 1.250 bezoekers. Ze waren er natuurlijk om een bruin of goudgeel biertje te drinken. Maar de vele jongeren lieten door hun grote aanwezigheid en zichtbaar genoegen in de historische brouwerij ook zien dat zij niet alleen warmlopen voor de cultuur van de moderne tijd. De traditionele kant van Museumnacht Maastricht werd zonder moeite de 11e muze van deze bijzondere nacht.

Tekst & foto's: Laurens Bouvrie