MUMC+ wil COVID-patiënt sneller uit isolatie

Het Maastricht UMC+ gaat samen met het Zuyderland Medisch Centrum onderzoek doen naar de besmettelijkheid van COVID-19-patiënten. 

Het doel van het onderzoek is om patiënten sneller veilig uit isolatie te krijgen. Daarvoor willen de ziekenhuizen gebruik maken van de CoLab-score. Deze score wordt bepaald op basis van bloeduitslagen en is een alternatief voor de bekende PCR-test.

Momenteel moeten patiënten twee dagen achter elkaar een negatieve PCR-testuitslag hebben, voordat zij uit isolatie kunnen. "Terwijl we weten dat zij - ook bij een positieve uitslag - niet meer besmettelijk hoeven te zijn", zegt Mathie Leers, klinisch chemicus-hematoloog in het Zuyderland. "De test toont de aanwezigheid aan van het coronavirus, maar maakt geen onderscheid of dat virus dood of levend is", aldus Leers. "Met de bloedtest daarentegen meten we de reactie van de patiënt op het virus". 

Deze wijze van testen is voordelig, volgens Leers, omdat het 24/7 beschikbaar is en vrijwel geen extra kosten met zich meebrengt omdat gebruik gemaakt wordt van tien standaard laboratoriumuitslagen. Door deze wijze van testen is het dus mogelijk om de isolatie te verkorten. Isolatie gaat vaak gepaard met fysieke en psychische belasting voor zowel de patiënten zelf als voor medewerkers.

Voor het onderzoek worden de bloedwaarden en testuitslagen van 500 voormalige patiënten geanalyseerd. Daarnaast worden van 90 toekomstige patiënten binnen het onderzoek dagelijks de CoLab-score bepaald en vergeleken met de standaard PCR-test én een nieuwe PCR-test die de aanwezigheid van besmettelijke virusdeeltjes kan uitsluiten.

De onderzoekers hopen binnen één jaar de resultaten te kunnen verzamelen. "De mogelijkheid bestaat dat uit onderzoek blijkt dat de CoLab-score ook op andere infectieziekten kan worden toegepast" aldus Leers. 



Meer nieuws