MUMC+: 'Uitstroom Limburgse coronapatiënten noodzakelijk'

Ziekenhuizen in de rest van het land moeten patiënten die in de Limburgse ziekenhuizen liggen overnemen. Zo kan de druk op het personeel verlaagd worden.

Dat zei bestuursvoorzitter Helen Mertens van het MUMC+ dinsdag in het L1-televisieprogramma L1mburg Centraal.

"De situatie in de Limburgse ziekenhuizen is nijpend", zegt ze. "Uitstroom naar de rest van het land en naar Duitsland is noodzakelijk. Vanaf woensdag gaan patiënten naar Duitsland."

En dat is volgens Mertens goed nieuws om de druk in de ziekenhuizen te verlagen. Alle Limburgse ziekenhuizen hebben de planbare zorg al afgeschaald. Het ziekenhuis in Maastricht heeft ook de kritieke planbare zorg afgeschaald. "En dat kan natuurlijk niet zonder consequenties. Daarom doen wij dringend beroep op andere ziekenhuizen in het land", zegt Mertens.

Mertens is ook voorzitter van Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). De komende dagen worden cruciaal, liet demissionair premier Mark Rutte maandag weten. Als er geen kentering komt in de cijfers liggen zwaardere maatregelen op de loer. "Van code zwart is landelijk gezien nog geen sprake, maar in Limburg is de situatie echt anders. Het ziekteverzuim is hier dermate hoog dat er bij de lokale ziekenhuizen bijna sprake is van code zwart", aldus Mertens. In geval van zo'n code zwart beslist een triagecommissie wie er nog geholpen wordt en wie niet.

Artikel ism L1/1Limburg