MUMC+ start grootschalig onderzoek naar long COVID-klachten

Het MUMC+ begint met een grootschalig onderzoek naar de aanhoudende klachten waar sommige COVID-patiënten last van hebben. Over deze zogenaamde long COVID-klachten is nog weinig bekend.

"Het is veel onder de aandacht gekomen dat COVID niet alleen ten tijde van de ziekte voor problemen kan zorgen," zegt Chahinda Ghossein, arts-onderzoek bij het MUMC+, "maar ook mensen die er niet zo heftig ziek van worden, kunnen daar op de lange op termijn nog klachten door hebben".

Het gaat dan onder andere om klachten zoals verminderd reuk- en smaakvermogen, vermoeidheid, vergeetachtigheid en pijn op de borst. 

Het is een breed scala aan problemen, waarvan nu nog niet weten waar dat mee te maken heeft en bij wie het wel optreedt en bij wie niet.

• Chahinda Ghossein - Arts-onderzoeker

Voor het onderzoek worden de medische gegevens van meer dan 10.000 mensen die besmet zijn geweest, bestudeerd. Het gaat om zowel mensen met milde klachten als patiënten die op de intensive care werden opgenomen. In het onderzoek wordt gekeken welke klachten in welke mate de komende periode aanwezig blijven. 

"Vervolgens gaan we ook nog kijken welk verband er bestaat met onderliggende pathofysiologisch mechanismen", legt Ghossein uit, "Waarom houdt de ene patiënt het ene probleem er op na, en heeft een andere patiënt weer andere klachten".

Binnen 15 maanden moeten de resultaten van het onderzoek duidelijk zijn. Volgens Ghossein is dat extreem snel, normaal wordt voor een dergelijk onderzoek vier jaar uitgetrokken.