MUMC+ sluit opnieuw meer operatiekamers

Het MUMC+ sluit maandag nog eens vier van de twintig operatiekamers. In de afgelopen maanden werd al afgeschaald naar 16 OK's. Dat houdt in dat er na het weekend nog maar 12 operatiekamers in gebruik zullen zijn.

De operatiekamers moeten worden gesloten vanwege de oplopende besmettingscijfers en de personeelstekorten waarmee het MUMC+ te kampen heeft. 

Sinds het begin van de coronapandemie heeft het MUMC+ geen enkel moment meer 20 operatiekamers in gebruik gehad. In en rond de zomermaanden werden er in 18 operatiekamers patiënten behandeld. Na de herfstvakantie werd afgeschaald naar 16 operatiekamers. 

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet vrijdag weten dat de zorg in Nederland overgaat naar fase 2D. Dat houdt in dat ziekenhuizen planbare zorg, zoals knie- en heupoperaties, moeten gaan uitstellen.

Kritiek planbare zorg, zoals bijvoorbeeld chemotherapie & niertransplantaties blijven voorlopig wel doorgang vinden. Onder kritiek planbare zorg valt alle zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden.