MUMC+ onderzoekt nieuwe behandeloptie alvleesklierkanker

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ gaan bestuderen of een nieuwe combinatie van chemotherapie en immunotherapie leidt tot een betere behandeloptie van alvleesklierkanker. De studie wordt mogelijk gemaakt door een jaarlijkse bijdrage van de Jacques en Ellen Scheuten Foundation.

Vijf jaar lang maakt de stichting 200.000 euro hiervoor over.

Agressieve kankersoort
Alvleesklierkanker is een zeer agressieve kankersoort, die pas laat ontdekt wordt, wanneer er ook al uitzaaiingen zijn. Slechts één op de vijf patiënten met de diagnose komt in aanmerking voor een operatie. Bij de andere patiënten wordt ingezet op het remmen van de ziekte en het verminderen van de klachten.

Nieuwe therapie
Medisch oncoloog Judith de Vos-Geelen van het MUMC+, hoofdonderzoeker: “Het doel van de nieuwe therapie is om de kwaliteit van leven zolang mogelijk goed te houden door het remmen van kankergerelateerde symptomen en de overleving te verlengen van patiënten.”

Man verloren
Ellen Scheuten-Spillekom van de foundation verloor haar man Jacques aan de ziekte. “Aangepaste chemo op maat creëren voor patiënten zoals mijn man, zodat ze nog een langere tijd met kwaliteit kunnen leven spreekt me erg aan. Ik krijg hem er niet mee terug, maar ik zet me met ons fonds graag in voor de groep mensen die dagelijks deze diagnose krijgt."

v.l.n.r. Judith Doomen-Dormans, onderzoeksschool GROW, Hay Thissen, Ellen Scheuten-Spillekom en Joep van de Voort, alle drie van de Jacques en Ellen Scheuten Foundation, Bernique Tool, Maag Lever Darm Stichting.

Foto: MUMC+