MUMC+: onderzoek naar leververvetting met huisartsen

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ gaan leververvetting die ontstaat door een ongezonde leefstijl in kaart brengen door een uniek onderzoek in een aantal huisartspraktijken, waaronder Dokters van Hier en gezondheidscentrum Heer.

Door een ongezonde leefstijl kan vervetting van de lever ontstaan, een chronische leveraandoening die kan leiden tot leverfalen of zelfs leverkanker. Ook draagt leververvetting bij aan het ontstaan en verergeren van diabetes en hart- en vaatziekten. 

Onderzoeksleider Ger Koek: “Steeds meer mensen met een westerse leefstijl krijgen te maken met leververvetting. Het probleem wordt groter en groter, maar krijgt minder aandacht dan andere leefstijlziekten, zoals diabetes type 2. Het is dus erg belangrijk dat we meer te weten komen over het ontstaan en verloop van leververvetting”.

Koek en zijn collega’s willen uiteindelijk 1500 risicopatiënten met aandoeningen als obesitas, diabetes en hart- en vaatzieken onderzoeken. Diverse huisartsen helpen de onderzoekers door risicopatiënten te benaderen. Die krijgen een afspraak met de onderzoekers in de eigen huisartspraktijk. Naast een lichamelijk onderzoek wordt bloed afgenomen en gevraagd verschillende vragenlijsten in te vullen. Ook wordt het vetgehalte en de elasticiteit van de lever gemeten met een zogenaamde FibroScan. De patiënten hoeven dus niet naar het ziekenhuis te gaan en krijgen direct inzicht in de mate van leververvetting. Uiteindelijk krijgt zowel de patiënt als de huisarts een brief met de uitslagen van alle onderzoeken inclusief het bloedonderzoek, inclusief van een advies.

Voor patiënten met leververvetting is recent een App ontwikkeld ter ondersteuning van de leefstijlverandering om gewichtsverlies te verkrijgen. Deze Happi Lever App, bevat verschillende onderdelen zoals informatie over leververvetting, berekening van het ideale gewicht, dagelijkse activiteiten gekoppeld aan bv de stappenteller, hoeveel calorieën per dag worden gegeten en gebruikt. Met smileys worden personen geïnformeerd hoe ze ervoor staan.