MUMC+ gaf verkeerde uitslagen aan deelnemers onderzoek

Ruim honderd deelnemers van een onderzoek naar botbroosheid in het MUMC+ hebben een verkeerde uitslag gekregen. Dat laat het ziekenhuis weten in een persbericht.

Ronald van den Hoven

Het onderzoek vond in mei en juli 2019 plaats. Door dataverwisseling hebben 105 van de 189 deelnemers een verkeerde uitslag gekregen. "Alle betrokkenen zijn geïnformeerd en hebben een nieuwe botscan aangeboden gekregen. Het betreft een aparte onderzoeksdatabank zonder koppeling naar patiëntendossiers of andere systemen", aldus het ziekenhuis.

De fout gebeurde in Maastricht Studie, een bevolkingsonderzoek in Zuid-Limburg naar de oorzaken en behandeling van type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen in de regio. Deelnemers kunnen op vrijwillige basis meedoen aan een dergelijk onderzoek. Bij elke nieuwe aanmelding wordt altijd de botdichtheid gemeten, waarna bijvoorbeeld botontkalking kan worden aangetoond.

Mensen die hieraan lijden hebben meer risico op bijvoorbeeld botbreuken. Het ziekenhuis betreurt de fout dan ook 'ten zeerste'. "Zeker voor diegenen die al in 2019 met medicatie hadden kunnen beginnen om het proces van botontkalking te vertragen. We zijn een onderzoek gestart naar de opbouw en wijze van invoer van data om er helemaal zeker van te zijn dat dergelijke fouten niet meer gemaakt worden", aldus eindverantwoordelijke professor doctor Coen Stehouwer in een verklaring.Van de fout is ook melding gemaakt bij de Onderwijsinspectie, de Autoriteit Persoonsgegevens en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.


Meer nieuws