Motorrijden voor het goede doel tijdens de 'Distinguished Gentleman's Ride'

Over de hele wereld rijden vandaag tienduizenden motorliefhebbers de Distinguished Gentleman’s Ride. Op het terrein rondom de Tapijn kazerne vertrokken zondagmorgen een 150 motorrijders voor een tocht door het Zuid-Limburgse landschap. Stadsfotograaf Laurens Bouvrie was erbij en legde het evenement vast.

Overgewaaid uit Australië

Het van oorsprong Australische evenement is behalve een goede doelen event (de opbrengst gaat naar prostaatkanker onderzoek) ook een zogenoemde goodwill gebeurtenis. Bedenker Mark Hawwa ziet in de Distinguished Gentleman’s Rideook een manier om negatieve stereotypes uit de motorwereld tegengewicht te geven. Daar slaagde de Maastrichtse organisatie met vlag en wimpel in.

Van Triumph's tot Harley's

Stokoude Triumph’s, een BSA uit 1927, een Back-to-The-Future zijspan en uiteraard heel veel Harley Davidson’s en iets minder maar toch aanzienlijk aantal BMW’s en Ducati’s. Inderdaad, op de voormalige onderhoudsplaats van de Tapijnkazerne stond vanochtend een kapitaal aan tweewielers, tenminste die met motorblokken waar je 'u tegen zegt'. Een liefhebbers wielerploegje uit Geleen (in toepasselijke Oekraïne kleuren) keek er met enige jaloezie en nog iets te witte benen naar. 

Deftig én onderscheidend

Distinguished kun je zowel vertalen in de definitie deftig als onderscheidend. De vertegenwoordigers van beide termen waren in Maastricht  aanwezig. Met tweedkleding, stropdassen en strikjes brachten ze je met gemak terug naar tijden dat mannen nog in het voorbijgaan hun hoed met een gracieuze beweging van het hoofd namen om passanten te begroeten. Toch waren net zo veel 'ruwe-bolster-blanke-pit motorrijders' aanwezig. Altijd streng kijkend boven hun ZZ-Top baarden en reflecterende zonnebrillen. En motoren die het woordje stoer tot een lief iets maken. 

Tienduizend euro voor onderzoek naar prostaatkanker

Al het publiek en deelnemers kwamen vandaag met hetzelfde doel: een mooie middag hebben op de motor en profiteren van de barbecue. Plezier dat goed is - alleen in Maastricht al - voor 10.000 euro voor onderzoek voor het bestrijden van een ziekte waar je als man - stoer, deftig of heel gewoon - liever niet mee te maken krijgt.