Minister Liesje Schreinemacher leert vlaaien bakken in Bisschopsmolen

De minister van buitenlandse handel, Liesje Schreinemacher (VVD), bracht gisteren een bezoek aan de Maastrichtse bakkerijen Souren en Bisschopsmolen. Samen met partijgenoten die kandidaat zijn voor de aanstaande verkiezingen van de Provinciale Staten kregen door Bisschopsmolenaar Frank van Eerd de fijne kneepjes van het vlaaien bakken bijgebracht. 

De Bisschopsmolen was afgelopen zaterdag het eindstation van een weekendje campagne voeren door VVV Limburg. Dat deze historische plek tot - de molen vindt haar oorsprong in de 11e eeuw en was in die tijden eigendom van de Bisschop van Luik - de laatste halte was uitgekozen, had twee redenen. Minister Liesje Schreinemacher heeft Maastrichtse roots en zij is een van de kartrekkers om de vlaai uit Nederlands en Belgisch Limburg binnen de EU een erfgoedstatus te geven.

Giuseppe Noteborn, nummer twee op de lijst van de VVD Waterschap Limburg en tevens fractievoorzitter van VVD Maastricht, zegt stellig: “Vlaoj is Limburgse cultuur. Ik weet niet beter dan dat ik bij ieder bezoek aan oma en opa vlaai kreeg”.

Dat de vlaai een beschermde status moet krijgen, vindt minister Liesje Schreinemacher ook. “Ik zal in Brussel stevig gaan lobbyen. Daar hoort dus ook bij dat ik met vlaaien naar de hoofdzetel van de EU zal gaan.” Na het bezoek aan de Bisschopsmolen heeft de kleindochter van de voormalige Maastrichtse wethouder Léon Schreinemacher (KVP) ook ambachtelijke bagage in huis. Onder de bezielende leiding van van Eerd bakte ze haar eigen kersenvlaai en weet ze inmiddels alles van ‘een vlaai opduimen’.