Miljoenensubsidsie voor Maastrichts onderzoek naar medicijnen tegen artrose

Het onderzoek naar geneesmiddelen voor artrose in het Maastricht UMC+ krijgt een subsidie van 3 miljoen euro. Het geld is afkomstig van Stichting De Weijerhorst.

De subsidie maakt het mogelijk om uitgebreid te testen welke stoffen een positief effect hebben op kraakbeencellen. Beschadigde cellen vormen immers de basis van artrose. De wetenschappers hopen te kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een medicijn dat artrose remt.

Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben dagelijks last van artrose, volgens cijfers van het RIVM. Volgens schattingen loopt dit aantal op naar zo’n 2,5 miljoen in 2040. Artrose staat ten onrechte bekend als ouderdomskwaal, want ook steeds meer jongere mensen kampen met vormen van artrose.

Er is geen behandeling om artrose te genezen. Bij artrose in de knie of heup – de meest voorkomende vormen – ontvangen veel patiënten een prothese, een ‘nieuwe’ knie of heup. Dit vereist een ingrijpende operatie en een revalidatietraject. Bovendien heeft een prothese een beperkte levensduur en moet daarna vervangen worden. Veel onderzoek in het MUMC+ is er daarom op gericht om artrose te voorkomen of remmen, om ingrijpende en dure zorg te voorkomen.

Stichting De Weijerhorst richt zich op het verstrekken van donaties, met name aan medisch- wetenschappelijk onderzoek. Daarbij gaat het jaarlijks om een aanzienlijk bedrag, waarmee tal van – veelal universitaire – onderzoeksteams van hoogleraren, promovendi, studenten en technisch specialisten belangrijk onderzoek kunnen uitvoeren.

Foto (vlnr): prof. dr. Lodewijk van Rhijn, dr. Helen Mertens (voorzitter RvB MUMC+), mevrouw  Carla Sanders (directeur Stichting de Weijerhorst), prof. mr. Dick Schonis (voorzitter van Stichting De Weijerhorst) en prof. dr. Tim Welting.