Met slechts drie fouten wint Lei Bovens ‘t Groet Mestreechs ‘André Rieu’ dictee 2022

Het komt zelden voor. Drie deelnemers die gelijk op de eerste plaats eindigen bij ‘t Groet Mestreechs Dictee. En dat met slechts drie fouten! Gelukkig had Veldeke Krink Mestreech aan de linguïstieke kuitenbijter een bonusronde gekoppeld. Die werd door Lei Bovens, de aimabele elftalleider van MVV Maastricht, net iets beter ingevuld dan Stefan Gybels en Thea van Thor. De woordvoerder van burgemeester Annemarie Penn te Strake en de laatste winnaar van het dictee voor de corona-pandemie werden respectievelijk tweede en derde. 

In het MECC horeca-etablissement SAAM kwamen zondagochtend 115 mensen af om deel te nemen aan de prestigieuze Mestreechter Taol-wedstrijd. Wie ‘t Groet Mestreechs Dictee op zijn of haar naam weet te schrijven, vergaart eeuwige roem binnen en buiten de stadsmör. En dat gaat zeker op voor editie 2022. Die werd immers door niemand minder dan André Rieu voorgelezen. En hij las zondagmorgen niet zomaar een verhaaltje voor. Zijn eega Marjorie - niet gespeend van enig schrijverstalent èn beheersing van die verduveld te schrijven moojertaol - wist een prachtig verhaal over de eerste levensweken van haar man en wereldster André Rieu aan het papier toe te vertrouwen.

Voor de koning van de wals met smaak en plezier het dictee ging voorlezen werd de bijzondere toon van ‘t Groet Mestreechs Dictee 2022 gezet door het Maastrichts Salon Orkest. De aanstekelijke salonfähige muziek werd hogelijk gewaardeerd door de deelnemers, de vele vrijwilligers van Veldeke Krink en André Rieu. Nog zittend aan een lessenaartje tikte hij vrolijk mee op het ritme van onder meer der Fliegermarsch. 

Na die heerlijke muzikale intro werd het menens. Ook voor André Rieu. Weliswaar gewend aan volle stadions, pleinen en arena’s zag hij het voorlezen van een dictee in ‘t Mestreechs als een grote uitdaging. Maastrichtse puristen zijn nu eenmaal erg kritisch als het hun eigen taal betreft. Rieu las evenwel Marjorie’s verhaal met de titel Inkel Reis Amsterdam - Mestreech met verve voor. 

Weliswaar werd ‘t Groet Mestreechs Dictee door Lei Bovens gewonnen - en jao ouch e bitsje door Stefan Gybels en Thea van Thor; aan het aantal gemiddelde fouten bleek Rieu’s geboorteverhaal voor menige deelnemer een zware bevalling. Die conclusie kon worden getrokken bij het bekend worden van het aantal gemiddelde fouten. Daar bleef de teller stilstaan bij 30!  Zondagochtend 30 oktober bleek maar weer eens dat het goed spreken van de Mestreechter Taol van een andere orde is dan het schrijven. 

Daarover discussiëren was evenwel iets voor later in de middag. Deelnemers, organisatoren en André Rieu zongen in het MECC, begeleid door het onvolprezen Maastrichtse Salon Orkest, eerst uit volle borst Hoera Vivat Mestreech! 

Veldeke Krink Mestreech heeft als ideaal dat het Maastrichts blijft leven als eigentijdse, moderne taal. Gesproken en geschreven, door jong en oud en met aandacht voor spelling, stijl en grammatica. Daarom zet Veldeke zich met veel liefde in om mensen te enthousiasmeren Maastrichts te gaan en te blijven spreken, schrijven en luisteren. Dat wordt onder meer gerealiseerd door promotie te maken voor het Maastrichts en door mensen te helpen om het Maastrichts te leren verstaan, spreken, luisteren, lezen en schrijven.