Wereldkampioenschap snelschrijven in Maastricht

Tot aanstaande donderdag vindt er een internationaal congres snelschrijven plaats in onze stad. Van over de hele wereld komen deelnemers naar de 53ste editie van het congres van Intersteno, de Internationale Federation for information and Communication Processing om typevaardigheden te tonen.

Competitie

Maar liefst zeven dagen verblijven honderden congresbezoekers in Maastricht om nieuwe snelschrijftechnieken uit te wisselen. Ook gaan ze met elkaar de competitie aan tijdens de wereldkampioenschappen voor technische communicatie in het snel en foutloos typen, notuleren en teksten corrigeren.

De drie belangrijkste vaardigheden waarop men toetst zijn dicteren, waarbij audio omgezet wordt in tekst, het omzetten van tekst op papier naar digitale tekst en daarnaast het digitaal verwerken van tekst in een verwerker zoals Word. En dat binnen een strakke tijdsmarge.

Elke twee jaar trekt het wereldwijde congres studenten en professionals van over de hele wereld aan. Deelnemers uit tweeëntwintig landen, waaronder Argentinië, Ghana, IJsland, Japan en de Verenigde Staten ontmoeten elkaar op de congres locatie Hotel Crowne Plaza in Maastricht. 

Jongste deelnemer 14 jaar

De jongste deelnemer betreft een 14-jarig meisje uit Turkije; Nisan Maya Tunçoglu. Zij  begon met typen op de middelbare school en heef dit na een korte pauze uitgebouwd tot meer dan een hobby. Net als veel andere kandidaten, wil ze er niet haar beroep van maken, maar vindt ze de vaardigheid vooral handig.

Tijdbesparend

Het scheelt vooral veel tijd, beaamt ook Danny Devriendt, secretaris van Intersteno. Als je snel typt kun je in alle beroepen veel tijd besparen. Hoewel er ook beroepen zijn waarbij sneltypen de belangrijkste vaardigheid is, zoals in het parlement of bij het verslaan of vertalen van liveregistraties voor media en slechthorenden. Het winnen van tijd is al met al voor de gemiddelde deelnemer de grootste troef. Hoewel je vooral meedoet aan de wedstrijd voor de eer, aldus Devriendt.