Mestreechse binnenstad al vroeg in de middag 'eine groete kaffee'

In een 'boonte störrem' met maar liefst 50 ingesjreve wagele, staat de Maastrichtse optocht toch vooral bekend als een stoet van 'verkleiders' die van Wyck via de Aw Brögk naar de binnenstad wandelen. Des te meer viel het aantal grotere carnavalswagens op dat de eerste carnavalsdag 'euver de brögk nao Mestreech' trok.

Stadsfotograaf Laurens Bouvrie liep de deelnemers vanaf het Vrijthof tot in Wyck tegemoet. Daarna dompelde hij zich onder in de Vastelaovendssfeer, onder meer op het Onze Lieve Vrouweplein, de Koestraat, het Sint Amorsplein en het Vrijthof . Het was overigens niet alleen het aantal carnavalswagens dat vandaag opviel. Net zo zeer sprong in het oog het aantal mensen dat zich deze Vastelaovend heeft laten inspireren door het Mexicaanse feest 'Día de los Muertos.'

Ode
De fameuze groep SuperMaan bracht op een gepaste wijze een prachtige ode en groet aan hun grote vriend Glenn Wijntjens. De aan een spierziekte overleden Glenn maakte jarenlang deel uit van deze oud-winnaars van 'de Vastelaovendvierder vaan ’t Jaor trofee.' Dat Maastricht – overigens net zoals andere carnavalssteden in Limburg en Brabant – enorm populair is bij zowel inwoners als bezoekers tijdens het carnaval, dat werd vandaag al in de vroege middag bewezen. Zelfs op minder populaire locaties, zoals de Markt, was het al vroeg bomvol.

Overvol
Tegen de avond liet de gemeente Maastricht weten dat het publiek rekening moet houden dat het op verschillende plekken in de binnenstad zo druk is dat het verstandig is die locaties te mijden. Die serieuze boodschap was – logischerwijs – niet besteed aan de vierders die rond de klok van zes volop gas gaven op de geijkte hotspots als Vrijthof, Sint Amorsplein en Onze Lieve Vrouweplein.

Foto & Tekst: Laurens Bouvrie