Mestreechs vastelaovendsleedsje eindelijk weer op single

In de Sporenstraat herleefden zaterdagochtend oude tijden. Eetcafé Pieke Potloed was door Eric en Patrick Jaspers, de makers van het Vastelaovendsleedsje 2024 ‘In Mestreech’, getransformeerd tot het ooit in de Spilstraat gelegen muziekhuis De Harp. Met reden.

De entertainer-tweeling, altijd een neusje hebbend om op bijzondere wijze in de publiciteit te komen, bracht gisteren voor het eerst sinds 3 x 11 jaar het officiële Maastrichtse carnavalslied weer op vinyl uit. Het 45-toeren carnavalskleinood werd 300 keer geperst en evenveel vastelaovendsgekke en vinyl-fans stonden gretig in de rij om het plaatje, mèt handtekening van de Jaspers-breurs, mee naar huis te nemen.

Oude tijden
In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw stond van de Markt tot aan de Grote Staat de Spilstraat regelmatig vol met Maastrichtenaren, maar ook van ver daarbuiten. Was het niet omdat het De Harp-eigenaar Henk Severs was gelukt de hand te leggen op de release van een nieuwe single of lp van een wereldartiest; met enige regelmaat lukte het de ondernemer artiesten van faam naar Maastricht te halen om een signeersessie te geven of een gouden of platina plaat in ontvangst te nemen. Een bezoek van Rocco Granata of Adamo en sowieso alle muzikanten uit de stal van Johnny Hoes’ platenlabel Telstar zorgden er regelmatig voor dat de Spilstraat uit zijn voegen barsten.

Handtekening
Met een knipoog naar dat Maastrichtse verleden zaten Eric en Patrick Jaspers zaterdag in het etablissement Pieke Potloed achter een tafel en overhandigden inclusief handtekening en nummering het singletje In Mestreech aan 300 gretige kopers. Tussen al die carnavalsgekken waren ook stadsprinsen te vinden en horecaeigenaren met een voorliefde voor muziek op vinyl. Voor de horecagelegenheid stond iedereen geduldig maar met al flink wat ‘vastelaovendsgemood’ door de aderen stromend er een gezellige ‘oonderein vaan te make’.

Oonder de Vleugels
De single, in eigen beheer geperst en uitgegeven, kwam tot stand door samenwerking met het carnavalscollectief ’t SMV en de nummers twee van ’t MVK: Barbara Dijk en Gabe Kruse. Hun Oonder de Vleugels staat op de zogenaamde B-kant van dit collectorsitem. 

Tekst en fotografie: Laurens Bouvrie