Mestreech boe is dee sjoenen tied nao touw?

 Op woensdag 23 en donderdag 24 februari, een week voor carnaval, wordt de eerste Maastrichtse Revue opgevoerd: Revue aon de Maos. Onder de naam ‘Mestreech boe is dee sjoenen tied nao touw’ weerklinkt het genre dat sinds de jaren ‘80 niet meer echt tot uiting kwam in onze stad. Een unieke gebeurtenis, waarvan Theater aan het Vrijthof vandaag een eerste tipje van de sluier oplichtte. 

De totstandkoming van de Revue kwam voort uit een samenwerking tussen het voormalige bestuur van Narrenrechtbank Wiecker Tribbenaol, de carnavalsverenigingen Tempeleers en Kemeleers en Theater aan het Vrijthof.  Voorzitter jean Boelen van het stichtingsbestuur laat weten dat het initiatief wel al in de koker zat. “ Op meerdere vlakken waren er ideeën voor een vasteloavendsrevue. Een traditie die floreerde in met name de ‘Staarzaol’ en die we nu nieuw leven willen inblazen”, aldus Boelen.

Overigens is de hoofdsponsor de Mestreechter Brandslang die op zoek waren naar een authentiek Maastrichts initiatief om te steunen en bij de Maastrichtse horeca past. 

De productie valt onder de artistieke leiding van Peter Noten geheel in de traditie van de revue. De daarbij horende nieuw geschreven sketches met veel humor, ‘oonvervals Mestreechs’, dans en muziek, zorgen voor een eigentijdse versie, met de technische middelen en mogelijkheden van nu.

Een live orkest zorgt voor de vertolking van liedjes. De cast bestaat uit “bekend kemediante en aanstormend talent uit de stad en regio”. 

foto: Focuss22/Jean-Pierre Geusens