Meer studenten van buiten EU op Universiteit Maastricht

Het lijkt erop dat meer internationale studenten van buiten de Europese Unie dit academisch jaar lessen zullen volgen aan de Universiteit Maastricht (UM).

Dat blijkt volgens woordvoerder Koen Augustijn uit de voorlopige cijfers van de inschrijving voor het collegejaar 2021/2022.

Vorig jaar stonden er zo'n 700 internationale studenten van buiten de EU aan de universiteit ingeschreven, dit jaar zullen dat er naar verwachting zo'n 800 zijn. Augustijn benadrukt wel dat de cijfers nog kunnen veranderen. "Er verschuift in de eerste weken altijd nog het één en ander", stelt hij.

Waar de stijging exact door komt, is op dit moment nog niet bekend. Toch zorgt het er niet voor dat het aandeel buitenlandse studenten op de universiteit verschuift. De verhoudingen blijven in vergelijking met vorig jaar gelijk. Zo'n 45 procent van de ingeschreven studenten komt uit Nederland en 55 procent uit het buitenland.

Wel is er een verschuiving zichtbaar in de landen waar de internationale studenten vandaan komen, stelt Augustijn. Zo zijn de aanmeldingen vanuit Duitsland en België op dit moment lager. "En het aantal studenten uit het Verenigd Koninkrijk is flink gedaald, zoals verwacht na de Brexit. Voor Britse studenten is studeren in Europa namelijk fors duurder geworden."

Het aantal aanmeldingen vanuit andere EU-landen is wel toegenomen. Zo hebben bijvoorbeeld meer studenten uit Zuid-Europa, met name Spanje en Italië, zich aangemeld. En ook dat zou toegeschreven kunnen worden aan de Brexit. "Studeren in Engeland is voor studenten uit EU-landen namelijk ook flink duurder geworden na de Brexit", legt Augustijn uit. Daarom wordt mogelijk sneller voor een alternatief binnen de EU gekozen.

Het totaal aantal inschrijvingen ligt dit jaar vooralsnog iets hoger dan vorig jaar. "De verwachting is dat we dit academisch jaar uitkomen op circa 22.000 studenten. Vorig jaar stonden er nog 20.359 unieke studenten geregistreerd bij de UM." Maar dat zijn wel afgeronde en voorlopige cijfers, benadrukt Augustijn. Pas na een aantal weken kan de balans definitief opgemaakt worden.


Artikel ism L1/1Limburg