Medische professionals en studenten uit Oekraïne leren over medisch onderwijs in Nederland
Medisch opleiders en artsen uit Oekraïne krijgen deze week bij Maastricht University en het MUMC+ rondleidingen en lezingen over hoe in Nederland gezondheidszorg en medisch onderwijs georganiseerd is.
Het project, mogelijk gemaakt vanuit het Zwitserse Tropical and Public Health Institute, moet helpen om het Oekraïense medisch onderwijs te verbeteren. Volgens Wim Groot, zorgeconoom en organisator van deze week in Maastricht, is dat hoognodig. "In Oekraïne kennen ze echt een traditioneel, ouderwets systeem met veel theorie en weinig praktijk. Docenten zijn er om op colleges dingen te vertellen, de studenten moeten dat dan maar oppikken".
Oorlog
Het programma is vier jaar geleden, dus nog voor de oorlog in Oekraïne opgestart. Toen al werd in het land de noodzaak gevoeld dat er hervormingen moesten komen. Toen de oorlog uitbrak werd die noodzaak echter steeds sterker. "Wil Oekraïne lid worden van de E.U. dan is een van de voorwaarden ze het onderwijssysteem aanpassen aan dat van de andere landen binnen de unie", licht Groot toe.
Als het land inderdaad lid wordt dan bestaat verder het risico dat studenten massaal over de grens kijken voor een goede opleiding, en dat is natuurlijk niet wenselijk, zegt Groot. "Je wilt dan niet dat zo'n land leegloopt."
Werken met mensen
Projectleidster Tania Chernysh vertelt dat het er op de universiteit in Maastricht inderdaad heel anders aan toe gaat dan in Oekraïne. "Studenten worden hier veel meer betrokken bij hun beroep, je ziet ze in het ziekenhuis en in andere medische instellingen. De Universiteit Maastricht en het ziekenhuis werken absoluut efficiënt en hebben veel toegewijd personeel in dienst".
Consultant 'Humanity & Empathie in Healthcare' Anastasia Leukhnia licht toe "In Oekraïne leren artsen werken met 'het lichaam', met slecht functionerende organen, hier werken ze samen met mensen. Iedereen en alles - van de bibliotheek tot de ziekenhuisafdeling - is op elkaar ingespeeld en dat is een heel verschil. Ook nu het oorlog is in ons land zijn we bezig om ons systeem te verbeteren, we willen daarom graag leren van wat we hier zien".
Effect heeft het project zeker al gehad, laat Chernysh weten. "Het is een stap in de goede richting."
Foto & auteur: Susan Sosef